Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ekholm: Viktigt hålla deflationen på avstånd

2013-11-26 06:32

Vice Riksbankschef Karolina Ekholm tror inte att Sverige har deflation, men menar att det är viktigt att hålla ett avstånd till nollgränsen.

Hon ser också problem för Riksbankens trovärdighet när man inte sänker räntan trots att inflationen är låg. Dessutom riskerar förtroendet för inflationsmålet att skadas.

Det sade hon i en intervju med Svenska Dagbladet på tisdagen.

"Jag tror inte att vi har deflation men det är viktigt att hålla ett respektavstånd till nollgränsen. Ligger man nära noll så räcker det med några negativa chocker, som på energisidan, för att man ska hamna på negativt territorium. Riktigt deflation skulle vara mycket skadlig för den reala ekonomin. Dessutom skulle de redan utsatta hushållen stå kvar med sina nominellt stora lån", sade hon.

På frågan om ränteavdrag svarade hon att skatteinstrument är potenta och därför också farliga att laborera med. Genomförs ändringar i fel läge kan det gå väldigt snett.

Karolina Ekholm har länge reserverat sig för en lägre ränta. På frågan om varför hon inte argumenterat för att sänka räntan vid 50 punkter vid något möte svarade hon att "det finns ett värde i att vara förutsägbar, att inte chocka marknaden".

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom