Ekobrottslingens kamp för att få kronofogden på besök

En affärsman som tidigare dömts för grov brottslighet och flyttat utomlands gör nu allt för att framstå som om han bor i Sverige. I potten ligger skatteskulder på 90 miljoner kronor - och möjligheten att få föräldraförsäkringen för de tre barnen.

Den dömde affärsmannen, 47 år, var den ena halvan i en duo som för elva år sedan sålde 60 procent av säkerhetsbolaget Securia Systems till det svenska riskkapitalbolaget Litorina Kapital.  I en Affärsvärldenartikel framkom att de två säljarna hade dömts för grov brottslighet under 1990-talet respektive början av 2000-talet. Strax efter Affärsvärldens avslöjande sålde de två resten av sitt innehav i Securia.

Aktierna bytte ägare genom ett snårigt arrangemang av bolag och stiftelser i bland andra Guernsey och Caymanöarna. Till följd av affären blev männen, enligt Skatteverket, skatteskyldiga i Sverige. Skatten betalades aldrig. Istället levde duon lyxliv utomlands.

Skatteskulden uppgår numera till cirka 95 miljoner kronor. Skulderna registrerades enligt Skatteverket hos kronofogden under hösten 2012.

I normalfallet preskriberas skatteskulder efter fem år, i det här fallet på nyårsaftonen 2017. Inför utsikterna att en av Sveriges mest skatteskuldsatta skulle kunna flytta hem eventuella utländska tillgångar ansökte Skatteverket om att preskriptionstiden skulle förlängas i fem år.

Myndigheten hänvisade bland annat till att mannen bott utomlands och inte uppgivit korrekta adresser när han kommit till Sverige. Mannen själv är av motsatt uppfattning. De senaste tre åren har han folkbokfört sig i Sverige. Han har minst två gånger, 2015 och 2016 , kontaktat Kronofogdemyndigheten och uppgivit sin adress.

Han menar också att han uppgivit en postadress till Försäkringskassan, något som Skatteverket och Kronofogden borde ha kunnat spåra upp. Att han anmälde sin adress till Försäkringskassan berodde på att han ville få föräldrapenning för sina tre barn.

I domen i slutet av maj i år framgår att Förvaltningsrätten i Stockholm finner att de adresser som mannen varit folkbokförd vid inte stämmer med verkligheten. Han har också bytt adress ”förhållandevis ofta”, vilket har försvårat indrivningen, enligt domstolen, som alltså förlänger skatteskulderna så att de preskriberas först år 2022.

Under sommaren har mannen överklagat domen i Förvaltningsdomstolen till Kammarrätten. I överklagandeskriften skriver affärsmannen, genom sina juridiska ombud, att han inte sedan ”sommaren 2015 befunnit sig utomlands ” och att det därför borde ha varit en smal sak för myndigheterna att hitta honom:

”Skatteverket som borgenär torde ha ett intresse och engagemang i att Kronofogden aktivt undersöker samtliga adresser som framkommer under en utredning”, anför mannens ombud  i överklagan.

Han anser också att myndigheten borde ha försökt delge honom handlingar genom ”en hushållsmedlem”, nämligen hustrun som också är folkbokförd i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.