Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ekonomer om läget i detaljhandeln

2016-01-28 09:54

Den svenska detaljhandeln steg med 3,4 procent på årsbasis under december, vilket var under förväntan om +5,1 procent enligt SIX News analytikerenkät. Månadstakten var -1,5 procent, mot väntade -0,5 procent.

"Årstakten för decemberförsäljningen, som inkluderar den viktiga julhandeln, får ändå ses som hyfsad och trenden är fortsatt robust", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

SEB-ekonomen Olle Holmgren noterar att det nedslående decemberutfallet kom efter "två-tre månader med väldigt starka utfall."

"Förtroendeindikatorn för detaljhandeln är kvar vid historiskt höga nivåer i januari", skriver Holmgren, som därmed förväntar sig att det svagare utfallet i december var temporärt.

För november reviderades årstakten i detaljhandeln upp till +5,5 procent, efter att ha ökat 5,2 procent i oktober.

Swedbank-ekonomen Cahtrine Danin noterar att ökningstakten i varaktiga varor stöddes av en god försäljning i hushållsrelaterade sektorer, byggsektorn och klädhandeln, samtidigt som sko- och sporthandeln var sämre och sannolikt påverkades av det varma vädret under månaden.

Därtill har jämförelsetalen från föregående år avseende mathandeln korrigerats vilket har påverkat årstakten under december, skriver ekonomen.

"Året väntas börja starkt med stöd från en stark arbetsmarknad, låga räntor och en låg inflationstakt. Senare under året (andra och tredje kvartalet) kan vi förvänta oss en inbromsning med anledning av de extremt höga försäljningssiffrorna föregående år", avslutar Cahtrine Danin.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom