Ekonomiforskare: Amorteringskrav öppnar för oseriösa aktörer

Finansinspektionens kommande amorteringskrav för bolån öppnar upp för oseriösa aktörer, varnar ekonomiforskaren Håkan Thorsell för.

”När man nu mer eller mindre driver bankerna att införa en tvingande amortering, så finns det en överhängande risk att man öppnar bolånemarknaden för andra, mindre seriösa aktörer. Om hushållen tvingas amortera av sin vanliga bank, så kan de lätt hitta andra aktörer att låna av”, skriver Thorsell på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

”Jag anser att man genom att införa ett amorteringskrav, som inte är en följd av bankernas riskbedömning och riskhantering, riskerar att öppna upp bolånemarknaden för oseriösa långivare”, resonerar ekonomiforskaren.

Tanken bakom amorteringskravet är att hejda den vilda tillväxten av krediter, men det finns andra och mer skarpa metoder att ta till, anser Håkan Thorsell.

”För att stävja kredittillväxten så måste kostnaden för krediter stiga. Detta åstadkoms enklast genom en högre ränta, men kan även åstadkommas genom att ränteavdraget slopas. Kanske bör man till och med överväga att ta ut en stabiliseringsavgift på räntekostnader. På så vis kan tillväxten av lån stävjas vilket minskar riskerna. Dessutom får låntagarna finansiera de kostnader som en ohejdad kreditexpansion medför”, skriver han avslutningsvis.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets