Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Elände i kursen ger köpläge

2019-03-20 18:00
Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

ANALYS Stora Ensos aktie ser oförtjänt billig ut. Det finns en påtaglig konjunkturrisk i bolaget men med lite is i magen är det köpläge.

KÖP När Affärsvärlden i juni 2018 dök ner i Stora Enso var det med viss beundran för företagets förvandling från beroendet av undergångssektorn tryck- och kontorspapper till områden med ljusare framtidsutsikter. Affärsvärldens beundran räckte dock då inte till en köprekommendation. Transformationen har ökat bolagets långsiktiga möjligheter till lönsam tillväxt men inte raderat konjunkturberoendet.

Affärsvärlden anser fortfarande att timingen för att gå in i Stora Enso inte är den bästa. Det finns en uppenbar risk för att en vacklande konjunktur för med sig obehagliga rapportöverraskningar det kommande året. Men med pe-tal på runt tio för 2019 och 2020 ser mycket elände redan ut att vara inprisat. Ledningens snabba agerande med besparingsprogrammet ökar också möjligheterna att hålla vinstnivån uppe även med lägre volymer och priser. Med en allt lägre skuldsättning och starka kassaflöden kan Stora Enso också fortsätta transformeringen mot ett mer tillväxtorienterat företag, vilket på lite längre sikt borde lyfta vinstmarginaler och avkastningstal ytterligare. Har man lite is i magen är det därför, trots allt, köpläge.

Detta är en kortversion av aktierådet Mycket elände i kursen.

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom