Elekta faller: "Guidar inte längre analytikerna"

2016-12-01 10:14 Calle Froste
Elektas vd Richard Hausmann. Foto: Fotograf Mats Lundqvist

Cancervårdsföretaget Elekta redovisar fallande omsättning och vinst för bolagets andra kvartal som avslutades i oktober: "Helt enligt plan", enligt bolagets vd Richard Hausmann. Kursen faller i den inledande handeln på börsen.

Elekta når inte upp till förväntningarna med bolagets halvårsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen.

Omsättningen uppgick under andra kvartalet till 2434 miljoner kronor, vilket är 16 procent lägre än under motsvarande period 2015. Rörelseresultatet mer än halverades till 140 miljoner kronor, att jämföra med 304 miljoner kronor under samma tid 2015. I den inledande handeln på Stockholmsbörsen föll aktien cirka 5 procent.

– Omvandlingen mot en lägre kostnadsbas går enligt plan. Nu räknar vi inte med fler extraordinära effekter på försäljningen, säger Richard Hausmann.

LÄS MER: Svaga siffror från Elekta

Borde ni inte ha guidat för lägre resultat än vad som nu blev verklighet?

– Vi guidar inte längre analytikerna i sådana frågor, säger Hausmann.

Rapporten berättar att den enskilt viktigaste marknaden för Elekta, Nordamerika, fortfarande är trög. Nyinvesteringarna dröjer och det som Elekta framförallt säljer är ersättningsinvesteringar och service:

– Marknadsförutsättningarna är fortfarande utmanande, sammanfattar vd Richard Hausmann rapporten i samtal med Affärsvärlden.

Han lyfter i stället fram bland annat Indien som en stark marknad

Bolagets aktier tillhör dem som är mest blankade på Stockholmsbörsen. Hausmann föredrar att inte ge några kommentarer om vad det beror på:

– Analytikerna har sina egna uppfattningar om aktien.

Elekta håller på att utveckla en ny modell av linjäraccelerator, så kallad strålkanon, med inbyggd magnetröntgenkamera. Maskinerna ska ut på marknaden nästa år och är prissatta så att de kostar i storleksordningen 9 miljoner dollar mot dagens maskiner som kostar mellan 3 och 5 miljoner dollar.

– Intresset är mycket stort, säger Hausmann och nämner att två sjukhus redan beställt de nya maskinerna.

När det gäller att utrusta nya Karolinska sjukhuset med strålkanoner har Elekta och huvudkonkurrenten Varian, USA, hamnat i en långvarig juridisk process som pågått i två år. Processen, som gäller ett tiotal maskiner för ungefär en halv miljard kronot ligger nu i kammarrätten i Stockholm för avgörande men kan överklagas ytterligare en gång.

Hur snabbt kan ni leverera om ni får beställningen i morgon dag. På sex månader?

– Absolut.

Calle Froste

Premiumnyheter

Aktuellt inom