Elekta förlorar stororder till USA-rivaler

Strålkanontillverkaren Elekta bommade årets hittills största beställning. Halvmiljardordern går istället till bolagets två amerikanska rivaler, Varian och Viewray.
Elekta förlorar stororder till USA-rivaler - varian-affarsvarlden-700_binary_6881503.jpg

Svenska strålkanontillverkaren Elekta led ett nederlag på fredagen när flera danska sjukhus med Rigshospitalet i spetsen valde bort Elekta till förmån för två amerikanska tillverkare som leverantörer av totalt 17 linjäracceleratorer till ett sammanlagt ordervärde om 451 miljoner danska kronor, cirka 585 miljoner svenska kronor.

Beställningen blev klar redan för två veckor sedan. Elekta har haft dessa två veckor på sig att överklaga beslutet, vilket nu alltså inte har skett.

För Elekta är nederlaget fullständigt eftersom de två amerikanska företagen, som i praktiken bor grannar i Silicon Valley i Kalifornien, levererar olika typer av linjäracceleratorer.

Varian, branschettan, säljer 15 av sina vassaste maskiner, kallade Varian Truebeam och Halcyon. Elektas motsvarande modell var sämre eller dyrare eller bådadelarna.

Men vad värre är får Elekta, som investerat 100-tals miljoner kronor i nästa generation acceleratorer, nobben också vad gäller dessa. Danskarna väljer bort Elektas framtidsmaskin, kallad Unity, och köper istället två ultramoderna amerikanska Mridian-acceleratorer med bildassistans (med magnetkameraövervakning i realtid).

På börsen stängde Elekta-aktien ned under fredagen, Elekta-aktien föll drygt 1 procent till den lägsta nivån sedan mitten av augusti.

Den danska upphandlingen är en av de största i sitt slag genom tiderna.

I Danmark, med 5,6 miljoner människor, fanns innan dagens beslut 53 linjäracceleratorer.

I Sverige, som jämförelse, med 10 miljoner människor, finns 62 linjäracceleratorer.

För närvarande pågår en installation i Stockholm där ett tiotal acceleratorer ska installeras i anslutning till det nya sjukhuset i Solna norr om Stockholm.

Den svenska upphandlingen vanns av Elekta med på senare tid har det kommit grus i maskineriet och relationen med kunden, Stockholm läns landsting, har havererat. Landstinget i Stockholm har till och med kastat ut Elekta ur de nybyggda lokalerna.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco