Elekta-order splittrar analytikerkåren

Det finns skilda åsikter inom analytikerkåren om hur strålbehandlingsleverantören Elektas produkt Unity, det MR-styrda strålbehandlingssystemet, ska bedömas.

Det framgår av kommentarer från analytikerna efter tisdagens order från Genesiscare.

På ena sidan står Pareto som bedömer att marknaden och investerarna i spåren av storordern troligen kommer att sluta tvivla på om Unity kommer att bli en framgång, och i stället fundera över hur stor framgången för Unity kommer att bli.

På den andra sidan står Morgan Stanley med en bedömning om att möjligheterna för Unity ligger i att bli en nischprodukt under flera år tills mer klinisk statistik kan övertyga om produktens fördelar i förhållande konventionell datortomografi, så kallad CT-scan.

Elekta har i samband med lanseringen av Unity framhållit MR-teknologins möjligheter att ta fram skarpare och mer detaljrika röntgenbilder och därigenom kunna få en tydligare bild över tumörerna. Snabbheten i framtagandet av bilderna har också påtalats som en del i att gå mot så kallad adaptiv strålbehandling, det vill säga att behandlingen anpassas under strålbehandlingens gång.

Pareto och Morgan Stanleys syn på Elekta-aktien skiljer sig också helt åt. Pareto har en köprekommendation för aktien med en riktkurs på 160 kronor har Morgan Stanley en underviktsrekommendation med en riktkurs på 98 kronor.

Elekta handlades vid 14.20-tiden på tisdagen upp cirka 6 procent till 136:70 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.