Elekta-rival rusar efter lyckosam studie

Uppstickaren på Elektas framtidsmarknad, amerikanska Viewray, rusade på Nasdaq under tisdagen sedan bolaget redovisat en ny lyckosam studie.
Elekta-rival rusar efter lyckosam studie - elekta-unity-affarsvarlden-700_binary_6873358.png

Elekta-konkurrenten Viewray, en amerikansk tillverkare av avancerade strålkanoner där vårdpersonalen kan se tumörerna i kroppen i realtid, redovisade under tisdagen ett genombrott i behandlingen av bukspottkörtelcancer, en sjukdom som normalt har en mycket dålig prognos.

Enligt ett pressmeddelande från Viewray visar en studie på 42 patienter vid fyra amerikanska sjukhus att medianöverlevnaden fördubblades till 28 månader med behandlingen av Viewrays linjäraccelerator.

Bolagets aktiekurs lyfte drygt 10 procent på tisdagen till följd av beskedet.

I studien fick halva gruppen normal dos strålbehandling medan den andra hälften av patienterna fick dubbel dos. Enkelt uttryckt ökar precisionen när cancerläkarna avfyrar strålkanonen tack vare att läkarna kan se tumörerna. Därmed kan också stråldosen höjas.

Cancer i bukspottskörteln har normalt en mycket dålig prognos.

Enligt Cancerfonden är den enda metod som i dag kan bota cancer i bukspottkörteln operation. Tyvärr upptäcks de flesta fall av cancer i bukspottkörteln i så sent skede att patienten inte kan opereras och chansen till bot är mycket liten. Endast cirka 10 procent av de som kan opereras blir botade för all framtid.

Viewrays linjäracceleratormodell, kallad Mridian, konkurrerar med Elekta på marknaden för magnetröntgenbildassisterade linjäracceleratorer. Viewray ligger steget före Elekta och har sålt mellan 20 och 40 maskiner

Elektas maskin, kallad Unity, är tänkt att säljas för 8-10 miljoner USA-dollar per maskin när försäljningen kommer igång nästa år. 16 maskiner ska varar förbokade. Elektamaskinen är ännu inte godkänd av vare sig amerikanska eller europeiska kontrollmyndigheter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.