Elekta rusar på rapporten

Stockholmsbörsen handlas klart nedåt i öppningen under den förkortade onsdagshandeln.
Elekta rusar på rapporten - aktier-krasch-borsen-affarsvarlden-700_binary_6894247.png

Elekta rusar uppåt efter ett oväntat starkt bokslut medan SSAB faller efter ståljätten Arcelor Mittals besked om produktionsneddragningar i Europa.

I vanlig ordning oroar bristen på framgång i handelskonflikten mellan USA och Kina, där den senare explicit hotat med att ta till sällsynta jordartsmetaller som ett vapen.

Strax före klockan 10 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 1,1 procent till nivån 1.548. Aktier för 2,3 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

På den svenska rapportfronten var strålterapibolaget Elekta huvudnummer. Resultatet för räkenskapsårets fjärde kvartal var genomgående bättre än väntat i Infront Datas konsensusprognos, baserad på tio analytikers bedömningar. Ebita-resultatet om 985 miljoner kronor var 15 procent över snittestimatet. Även utdelningen om 1:80 kronor per aktie var klart högre än väntat. Enligt Elektas vd Richard Hausmann har alla affärsområden bidragit till den starka avslutningen på räkenskapsåret. Aktien belönades med en uppgång 15 procent.

Stålbolaget SSAB föll med 4 procent. Sektorledande Arcelor Mittal meddelade att de utökar sina tidigare aviserade nedskärningar av stålproduktionen i Europa med hänvisning till den svaga marknaden.

Storbankerna, förutom Swedbank, tillhörde aktierna som klarade sig bäst på OMXS30-index. Handelsbanken vek ned 0,3 procent, SEB sjönk 0,6 procent och Nordea sågs ned 0,7 procent. Även defensiva Getinge låg bra till med en nedgång på 0,7 procent.

Bland dagens rekommendationsförändringar märks att DNB Markets höjt rekommendationen för Lundbergs till köp (behåll), med ny riktkurs 360 kronor (300). Flygbolaget SAS har fått rekommendationen sänkt till neutral (köp) av Sparebank 1. Lundbergs ställdes upp cirka 3 procent medan SAS trycktes ned 2,7 procent.

Redeye inleder bevakning av forskningsbolaget Bioarctic och ser i sitt basscenario en tydlig uppsida för aktien från nuvarande kursnivåer. Aktien höjdes 4 procent

Vidare har SEB höjt riktkursen för Dometic till 102 kronor (90), medan Kepler Cheuvreux inleder bevakning av Thule med rekommendationen behåll och riktkurs 235 kronor. Dometic klarade sig lindrigt undan på den sura Stockholmsbörsen med en nedgång på strax under 1 procent. Thule handlades däremot ned nästan 2 procent.

På makrofronten presenterades första kvartalets BNP-tillväxt i Sverige. Utfallet visade på en uppgång med 2,1 procent jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan. Sekventiellt var uppgången 0,6 procent.

Stockholmsbörsen stänger på onsdagen klockan 13.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.