Elekta vann i domstol om Karolinska sjukhuset

Medicinteknikbolaget Elekta vann vad som kan vara sista ronden mot ärkerivalen Varian. Bråket om en stororder till Nya Karolinska sjukhuset avgjordes i veckan i Kammarrätten i Stockholm.

”Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. Förvaltningsrättens avgörande står därför fast.”

Med de orden avfärdar Kammarrätten i Stockholm medicinteknikbolaget Varians överklagande av halvmiljardordern till ärkerivalen Varian.

De två konkurrenterna, svenska Elekta och amerikanska Varian, är vana att mötas i domstol men striden om storordern gällande ett tiotal linjäracceleratorer, så kallade strålkanoner, för i storleksordningen 500 miljoner kronor till Nya Karolinska sjukhuset har ändå slagit något slags rekord.

Den juridiska processen mellan bolagen har pågått i två år.

En dom i Förvaltningsrätten i Stockholm i mitten av oktober avgjorde saken till Elektas fördel men Varian har sedan dess överklagat frågan till Kammarrätten i Stockholm. Det betyder att ärendet nu avgjorts i fjärde domstolsbehandling.

Varian ansåg genom sina ombud, advokat Ingrid Eliasson och jur kand Annika Blomqvist vid DLA Piper Sweden, att Stockholms läns landsting, som skött Karolinska-upphandlingen hanterat upphandlingen felaktigt och att den borde ha gjorts om. Varian menade att anbudstiden på 41 dagar var för kort, att bolaget inte hann översätta anbudet från svenska till engelska, samt tycktes dessutom mena att Elekta inte kommer att kunna uppfylla de tekniska krav på funktion och kvalitet som landstinget vill ha.

LÄS MER: Elekta faller: ”Guidar inte längre analytikerna”Cancervårdsföretaget Elekta redovisar fallande omsättning och vinst för bolagets andra kvartal som avslutades i oktober: ”Helt enligt plan”, enligt bolagets vd Richard Hausmann.
Kursen faller i den inledande handeln på börsen.

Förvaltningsrätten avvisade i domen 14 oktober i år Varians krav.

Och Varians överklagande till Kammarrätten avvisas alltså nu också  i ett beslut från 30 november.

”Kammarrätten har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningstillstånd inte ska meddelas. Överklagandet kommer därför inte att prövas av kammarrätten”, framgår det av beslutet.

Beslutet kan fortfarande överklagas , den här gången till Högsta förvaltningsdomstolen. Varian har fram till den 21 december på sig att överklaga.

Den nu aktuella domstolshanteringen är den andra i ordningen. Upphandlingen vanns ursprungligen, sommaren 2015, av amerikanska Varian men Elekta överklagade i domstol i september 2015 och fick rätt. Upphandlingen skulle göras om eftersom de excelark som skulle fyllas i för att kunna lämna offerten var felaktigt förprogrammerade.

Den nya upphandlingen inleddes i april i år. I månadsskiftet maj/juni stod det klart att Elekta tagit revansch och vunnit beställningen på ett tiotal strålkanoner.

De juridiska striderna har redan fått konsekvenser för vården.

I en inlaga till rätten i mitten av juni varnade landstinget för att förseningarna skulle komma att drabba cancerpatienterna. Det heter att ett besked måste komma ”snarast” för att inte den ”kliniska” driftsättningen ska försenas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco