Elpriserna på 15-årslägsta

2015 noterade de lägsta elpriserna på 15 år. Medelpriset bedöms hamna på 20 öre per kWh, vilket är 8 öre lägre än 2014 och den lägsta nivån som uppmätts sedan år 2000.

För fem år sedan låg priset exempelvis vid 55 öre. För villaägarna betyder det att elnotan blivit drygt 11.000 kronor mindre än för fem år sedan.

Bakgrunden till det låga priset är milt väder, hög tillrinning till vattenmagasinen och stor vindproduktion. Medeltemperaturen har legat två grader högre än det normala, vilket naturligtvis påverkar energimängden.

– Det milda vädret har påverkat konsumtionen av el nedåt, vilket har gjort att priserna har sjunkit. Även den försenade snösmältningen innebar mycket låga priser under sommaren. Mycket snö i kombination med en kylig försommar gjorde att tillrinningen i vattenmagasinen blev mycket hög och kulminerade i samband med sommarsemestern. Den kombinationen gav mycket låga priser och den 26 juli var priset i Sverige det tredje lägsta sedan avregleringen 1996, säger Anders Engqvist, analyschef på Bixia.

De låga priserna har också gett effekter i elexporten. Den nordiska marknaden har exporterat närmare 15 TWh under 2015, vilket är ungefär lika mycket som hela den svenska vindproduktionen.

Vinden har också gett ett rejält tillskott till elproduktionen. Totalt svarade vinden för 9 procent av elproduktionen i hela Norden. Vind är störst i Sverige och Danmark.

Nyproduktionen av vindkraftverk har emellertid minskat under året. I år byggdes det 200 verk, vilket är en halvering mot 2014.

– Den ökade vindkraften gör också att priserna sjunker när det blåser. Första helgen i december var det dessutom vindkraftsrekord i Sverige där vindkraften tidvis producerade lika mycket el som 5 – 6 kärnkraftreaktorer. Under delar av den helgen stod vindkraften för 30 procent av den totala elkonsumtionen, konstaterar Anders Engqvist.

Elbolaget Bixia bedömer att de låga elpriserna kommer att bestå under de kommande åren. Bakgrunden är främst utbyggnad av förnyelsebar energi. Dessutom bedöms hydrologin vara bra.

– Vi räknar med att den nordiska elmarknaden kommer att ha en förstärkt energibalans fram till 2019/2020 även om Sverige stänger fyra reaktorer. Det beror i första hand på utbyggnaden av förnybar energi och ny finsk kärnkraft. Efter år 2020 räknar vi med att energibalansen försvagas när fler ledningar mot omvärlden är klara och elexporten kan öka, säger Anders Engqvist.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG