Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Elva investeringsråd för 2011

2010-12-17 11:05

SEB Private Banking spår att Stockholmbörsen stiger 10-15 procent nästa år. För att hänga med i den uppgången bör man följa elva råd.

Hans Peterson, chef för global investeringsstrategi på SEB Private Banking har för tidningen A Perfect Guide satt samma elva investeringsråd för 2011.


1. Undvik traditionella ränte- och obligationsfonder. I takt med att räntan går upp riskerar dessa tillgångar att falla i värde. Då är det bättre att låsa in pengarna på bankernas fasträntekonton.
2. Investera i högriskobligationer. Det är bara hälften så riskabelt som att investera i aktier. Riskerna är dessutom på väg ned och då stiger obligationen i värde.

3. Investera i tillväxtländernas obligationer. Här är resonemanget detsamma som för högriskobligationer. Den typen av obligationsfonder finns bland annat hos BNP Paribas och Fidelity.
4. Köp globalt inriktade fonder. Hans Petersons favoriter är svenska Labrusca, JO Hambro och SEB Globalfond.
5. Undvik läkemedelsfonder och andra icke-cykliska fonder när den globala ekonomin går upp.
6. Köp cykliska aktiefonder i stället – industri, råvaror och konsumtion.
7. Var vaksam med dollar och euro. Kronan stärks, liksom valutorna i Asien, Indien, Ryssland och Sydamerika medan dollar och euro pressas.
8. Köp tillväxtfonder.
9. Investera i private equity. Riskerna är på väg ned och värderingarna på väg upp. Exempel på private equity-fonder: DnB Nor Privat Equity, OPM Listed Private Equity och SEB Listed Private Equity.
10. Sprid risken via hedgefonder.
11. Undvik guld. “Vi är positive till industrimetaller som koppar och zink, men jag har svårt att se fundamenta i dagens guldpris, sager Hans Peterson.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom