Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

EMU: Stor risk att euroområdet bryts upp

2012-06-01 11:26
”Vi går antingen mot en försämring av euroområdet eller mot en gradvis förstärkning av den europeiska unionen”, anser ekonomikommissionär Olli Rehn. Foto: Scanpix

Euroområdet står inför en verklig risk för upplösning om inte reformarbetet fortsätter. Det sade ekonomikommissionären Olli Rehn i Helsingfors på fredagen, enligt Bloomberg News.

"På det sätt som saker utvecklas och under nuvarande strukturer finns en signifikant risk att euroområdet bryts upp. Vi går antingen mot en försämring av euroområdet eller mot en gradvis förstärkning av den europeiska unionen", sade han.

Olli Rehn sade att valutaunionen "har extremt tuffa beslut framför sig och det är viktigt att inse sanningen".

"Vi måste fortsätta med åtgärderna för att balansera offentliga finanser samtidigt som vi behöver strukturreformer och åtgärder som lyfter tillväxten", sade han.

Beträffande Spanien sade Olli Rehn att landets åtgärder för att balansera de offentliga finanserna har varit "signifikanta", och han upprepade att Spaniens tidsfrist för att pressa ned budgetunderskottet till 3 procent kan komma att förlängas med ett år.

"Om Spanien klarar att fixa finanserna i de autonoma områdena, då är vi redo att förslå en ettårig förlängning" av tidsfristen för att korrigera det för stora underskottet, sade ekonomikommissionären.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom