En av de stora elefanterna

Sten Mörtstedt har plötsligt gjort come back på den svenska aktiemarknaden efter 15 års frånvaro. Hans innehav är nu värda över en miljard. Vi frågade honom om detta. Och om hans relation till den indiske stålmagnaten Lakshmi Mittal.

Fastighetsmiljardären Sten Mörtstedt har träffat många av världens rika och mäktiga. Med sina 67 år har han hunnit bli tämligen världsvan. Men till och med han lyfte på ögonbrynen när han fick brev från den indiske stålbaronen Lakshmi Mittal, världens femte rikaste man med en förmögenhet på 225 miljarder kronor (enligt tidskriften Forbes).

I synnerhet som brevet innehöll en udda förfrågan från Mittals advokat. Skulle det störa Sten Mörtstedt ifall sju elefanter, speciellt influgna från Indien, gick sju varv runt Mittals hus i den exklusiva skidorten St Moritz i Schweiz?

– Jag svarade att det var OK. Bara elefanterna tog ett varv runt mitt hus också, berättar Sten Mörtstedt.

Elefanternas uppgift var att bringa lycka till Mittals nybyggda lyxchalet, nästgårds med Mörtstedts i den pittoreska alpbyn. Fast myndigheterna satte stopp för elefantprocessionen.

På samma vägstump som Mörtstedt och Mittal bor också en italiensk bredbandbandsmogul vid namn Michele. Tre miljardärer på M, kort sagt, även om Sten Mörtstedt är gatans fattiglapp med ynka 4,5 miljarder. En aning pinsamt, kan man tycka.

– Men vi har det bästa läget, tröstar han sig. Vårt hus ligger högst.

St Moritz är Mörtstedts hem sedan många år. Här bor han på 2 000 meters höjd tillsammans med hustrun Karin. Värdet på fjällstugan beräknas till 200 miljoner kronor. Det blir 100 000 kronor jämnt per meter ovanför havet, så det är en välsignelse att den inte ligger högre.

Med en implicit bolånekostnad på runt 30 000 kronor per dag för villan borde Sten Mörtstedt hålla sig hemma mest hela tiden och njuta av härligheten, men han verkar resa en hel del. Till fastighetsimperiets högkvarter i London. Till den egna herrgården Skönabäck på Romeleåsen i närheten av Skurup i Skåne (där han befinner sig när Affärsvärlden får en pratstund). Eller till den 1 200 kvadratmeter stora villan i Falsterbo som byggdes häromåret till grannarnas ilska och affärspressens glädje, eftersom käbblet räckte för att fylla några spalter. Då är det lugnare i St Moritz. Fast dyrare. Skönabäck och Falsterbo är tillsammans värderade till blott 150 miljoner.

Funderar ni över att flytta tillbaka till Sverige?
– Nej, det tror jag inte. Vi har det bra som vi har det. St Moritz är fantastiskt. Jag tycker om Sverige, men kommer helst inte hit mellan november och april.

Så vad gör du när du nu är i Skåne? Spelar golf?
– Golf? Nej, det har jag inte tid med. Jag seglar och badar och har det skönt.

Vistelsen i Sverige går förresten mot sitt slut för den här gången. Nu bär det av till Syriens huvudstad Damaskus. President Assads svärfar ska gifta bort sin son och Karin och Sten Mörtstedt är bjudna på bröllopet.

– Jag har väl känt honom (svärfadern, reds anm) i 20 år. Det har ju blivit en himmelens massa människor som man har träffat genom åren.

Ja, det borde ha blivit det. Sten Mörtstedt var en betydande aktör på Stockholmsbörsen i början och mitten på 1980-talet. Juvelen i kronan var fastighetsbolaget Citadellet men även finansbolaget Parlamentet och industriföretaget Parcon, som bland annat tillverkade bärbara datorer, ingick i imperiet. Men han var kontroversiell också. Efter en konflikt med börsen, som hotade att kasta ut ett av bolagen, sålde han sina svenska investeringar och plockade ut 600 miljoner kronor.

– Det gick ju väldigt bra det där. De som var med hela resan från att vi satte Citadellet på börsen 1981 och till dess att Skandia köpte upp Badhus (som köpt Citadellet, reds anm) sex år senare gjorde 12-13 gånger pengarna.

Men när han dök upp som storägare i fastighetsbolaget Malmros några år senare gick det inte lika bra. Bolaget gick i konkurs under krisen i början på 1990-talet med en brist i boet på över en halv miljard, enligt konkursförvaltaren. Det ledde till en rättstvist med svenska staten som Sten Mörtstedt så småningom vann.

Sedan dess har han fokuserat på att bygga upp det brittiska fastighetsbolaget CLS Holdings som han startade tillsammans med brodern.

– Jag satte in nio miljoner pund från början och Bengt tre, berättar han

Det har blivit en skaplig affär det också. CLS noterades på Londonbörsen 1994 och har i dag fastigheter för 15 miljarder kronor, primärt i Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Sten Mörtstedt äger 45 procent av CLS som har ett börsvärde på 6,5 miljarder kronor och posten är alltså värd knappt 3 miljarder. Dessutom har han fått ut 1,4 miljarder kronor genom bolagets återkommande återköpsprogram.

– Jag var den förste som gjorde ett återköpsprogram på Londonbörsen. De fattade inte vad det var och blev upprörda av något skäl. Vi hade en engelsman av den gamla sorten i styrelsen och han protesterade vilt. Till slut var jag tvungen att byta ut honom. Men i dag har ju alla återköpsprogram.

Det står klart att Sten Mörtstedt är en siffrornas man mer än ordens när han med öresprecision redogör för aktiekurser och affärer som är ett kvarts sekel gamla. Och finansmän och tidigare medarbetare som Affärsvärlden har pratat med vittnar om att det inte finns någon som slår honom på fingrarna när det gäller att räkna på fastigheter.

CLS har gjort några stora fastighetsaffärer i Sverige, mest uppmärksammad var försäljningen av Solna Business Park för 3,5 miljarder kronor förra året. Men i dagsläget har CLS bara en liten del av sitt bestånd i Sverige.

– Vi tycker det ser ganska dyrt ut med fastigheter i Sverige i dag. Vi har köpt i Tyskland och Frankrike i stället, säger Sten Mörtstedt.

Svenska fastigheter kanske är för dyra. Men svenska aktier lockar av allt att döma. I våras flaggade CLS för knappt 6 procent av aktierna i elektronikföretaget Note i samband med att förre huvudägaren Sten Dybeck motades bort från bolaget. Bara någon vecka senare var det dags igen. CLS hissade flaggan som ny huvudägare i fastighetsbolaget Catena med nästan 29 procent av aktierna. Litet oväntat kanske, eftersom fastighetsaktier generellt var högt värderade i våras.

– Vi räknade och tyckte inte att det såg så dyrt ut. Catena har bra fastigheter med långa hyreskontrakt och ger en bra direktavkastning, säger fastighetskungen.

Och i somras upptäckte Affärsvärlden.se att familjen Mörtstedts privata bolag Shousen plötsligt hade blivit mäklarfirman HQ:s tredje största ägare med en aktiepost värd 315 miljoner kronor.

– Det var ju inte riktigt meningen att det där skulle komma ut, säger Sten Mörtstedt. Familjen har faktiskt varit aktieägare i HQ alltsedan det noterades men har under senare år ökat innehavet.

Han avslöjar att han köpt konvertibler motsvarande ytterligare någon procent av aktierna i firman när de konverteras.

I CLS portfölj finns också den onoterade ungdomssajten Lunarstorm, som enligt uppgift värderades till 375 miljoner kronor när Sten Mörtstedt köpte ut övriga delägare våren 2006.

– Det var mest en tillfällighet att vi kom in i det där. Men det går ju bra. De tjänade 13 miljoner första halvåret 2007.

Sten Mörtstedt och CLS har därmed i dag en svensk aktieportfölj värd drygt en miljard i noterade och onoterade innehav.

Hur ser planerna ut? Kommer du att öka dina innehav i svenska aktier och dyka upp i ägarlistan i fler bolag framöver?
– Det kan jag väl inte berätta för dig?

Du kan lita på mig. Jag är ju journalist.

Det borde kanske Sten Mörtstedt också vara, för den delen. Han svarar artigt men för det mesta fåordigt och verkar tycka bättre om att själv vara den som frågar .

– Har du tid med det här i dag? Är det inte körigt? undrade han till exempel i början av intervjun som genomfördes under en av de mest hektiska dagarna på börsen när den sjönk med mer än 3 procent.

Kärninnehavet CLS har inte heller gått något vidare på börsen i år, efter att ha varit en kursraket i flera år.

– Hela fastighetssektorn på Londonbörsen har gått ner ordentligt, de flesta av de stora har gått ner mycket mer än vi. Vi har stått emot ganska bra eftersom vi har varit försiktiga. Vi fick kritik länge av aktieägare för att vi var överlikvida. Men nu är det ingen som klagar.

Han har handlat med fastigheter i 40 år, gått på några minor genom åren och han har lärt sig att marknaden blir förförisk men farlig när priserna stiger snabbt.

– CLS har en likviditet så att vi klarar alla räntor fram till 2011, även om vi inte skulle få något kassaflöde. I min privata ekonomi har jag som princip att alltid ha minst dubbelt så stor kassa som jag har lån.

Tänker du gå in i fastighetsmarknaden nu och utnyttja turbulensen?
– Ja, vad tror du? Blir det värre eller ska man köpa?

Det är du som är experten.

– Ja, just nu när det blåser kanske man ska ta det litet lugnt. Men i London, till exempel, är efterfrågan fortfarande enorm. Priserna på fastigheter där är absurda. När direktavkastningen är nere på 4 procent är det inte så lockande att köpa när man kan få över 6 procent på dagslånemarknaden.

– Samtidigt är vi en långsiktig aktör som inte hoppar ut och in i marknaden från en vecka till en annan för att det svänger. Vi har 22 projekt som pågår nu i olika marknader, om man räknar alla nybyggen och renoveringar.

Hur går det med London Bridge Tower som är tänkt att bli Europas högsta byggnad? När börjar ni?
– Vi får se hur det blir nu. Det verkar som Simon Halabi (en av tre delägare i projektet som också består av CLS och fastighetsmagnaten Irvine Sellar, reds anm) har problem med finansieringen av sitt bolag Esporta. Fast han står på listan över Storbritanniens rikaste män med en förmögenhet på 40 miljarder kronor.

London Bridge Tower har väckt debatt i London. Den 309 meter höga byggnaden har fått smeknamnet glasskärvan och meningarna är delade om hur väl byggnaden passar in i Londons skyline. Skrapan är ritad av den italienske arkitekten Renzo Piano. Byggkostnaden för The Shard och systerfastigheten The Gem har beräknats till 9 miljarder kronor men den totala investeringen är 18 miljarder kronor. Fastigheterna ska stå färdiga 2011 om ursprungsplanen håller.

Men det är alltså alltmer osäkert, eftersom Halabi tycks vilja sälja sin andel i projektet. Problemen kan också ha något att göra med Londons överhettade fastighetsmarknad och att investerarna börjar få kalla fötter.

– CLS har investerat 10 miljoner pund i projektet så vår risk är begränsad. Om två månader hoppas jag att konsortiet kan bestämma slutgiltigt.

Dags att skicka in en lyckobringande elefantpatrull, alltså.

Så vad ska du göra med alla miljarder om det inte blir någon skyskrapa? Stödjer du någon välgörenhet?
– Ja, jag har satt upp en stiftelse som hjälper handikappade barn. Det är en fråga som engagerar mig.

Det kan bli en slant. För om Sten Mörtstedt lever efter sin maxim och håller en modest belåning av sina tillgångar så är han god för åtminstone 4,5 miljarder kronor. Å andra sidan är det som sagt inga pengar för en riktig St Moritz-bo. Om han vill slippa skämmas när han träffar Lakshmi vid mjölkkylen i snabbköpet så får han allt lägga på några kol till.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets