En av Sveriges mest otippade exportsuccéer

2016-03-01 06:41 Calle Froste

Två svenskar kontrollerar läkemedelsforskning för cirka 130 miljarder kronor. De är representanter för en ovanlig svensk exportprodukt – läkemedelsdirektörer.

De två medelålders männen är inte bara bekanta och kolleger. De är konkurrenter också. De är båda forskningschefer på varsitt jätteläkemedelsföretag med ansvar för mångmiljardbudgetar, deras inflytande sträcker sig långt in i den amerikanska federala - statliga - forskningen och de är - lite oväntat - svenskar. Mikael Dolsten, global forskningschef vid världens största läkemedelsföretag Pfizer, samt Jan Lundberg, som har samma position vid en annan amerikansk läkemedelsjätte, Lilly är två representanter för en ovanlig svensk exportprodukt, läkemedelsdirektörer.

Men de två är långt ifrån ensamma svenskar om att ha gjort lysande karriärer i den internationella läkemedelsindustrin. Åren efter millennieskiftet monterades branschen i stort sett ner i Sverige. Svenska påläggskalvar i den farmakologiska industrin sadlade om eller drog utomlands. Mer betalt och större ansvar gjorde att många biotech-hjärnor stannade kvar på utländska uppdrag, visar en genomgång. Affärsvärlden har listan på de 20 hetaste namnen i branschen (se listan i spalten till höger).

Detta är en kortversion av ”Sveriges okända exportsuccé”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Calle Froste

Premiumnyheter

Aktuellt inom