En sanslös affär

Största misstänkta insideraffärerna hittills. Lyxliv på innekrogar. Miljonbelopp gömda i bostaden. Insideranklagelserna som skakar Stockholms, finanskvarter uppfyller högt ställda krav på en finansiell rysare. Men det svåraste återstår - att bevisa att de misstänkta hade insiderinformation.

Det krävs i praktiken telefonavlyssning där den misstänkte insiderförbrytaren helt tappar omdömet för att få någon fälld för insiderbrott mot sitt nekande. Är reglerna för att få fast brottslingarna för svåra att nå upp till?

Fallet med ”Cevian-mannen” engagerar. Hans före detta arbetsgivare Christer Gardell har sin uppfattning klar:

– Ett rötägg. Han är fruktansvärt illojal. Hos oss är han redan dömd.

Cevian Capital-chefen Christer Gardells ord om sin tolv år yngre, numer sparkade, medarbetare är inte bara osminkade och hårda. De är så hårda att andra i hans situation de senaste veckorna kände sig föranledda att reagera.

I samma situation sitter till exempel Ulf Risberg, styrelseordförande i fastighetsbolaget Allokton vars huvudägare Bernhard von der Osten-Sacken också misstänks för grova insiderbrott.

– Vi har en bra princip här i landet. Ingen ska dömas innan domstolen sagt sitt, säger Ulf Risberg och är kritisk mot massmedierna för att von der Osten-Sacken namngivits och att två andra personer, som misstänks ha kommit över ännu större belopp genom grova insideraffärer, kommit att kallas Nordea-mannen och Cevian-mannen.

Men Cevianchefen Christer Gardell går alltså på en helt annan linje. Hans anställde sparkades när han satt på Kronobergshäktet och därmed reagerade Gardell hårdare än vad andra chefer gjorde denna den mest insidernyhetstäta veckan hittills i Sverige.

Kanske hade han sneglat på hur den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission (SEC) formulerade sig den 1 mars i år, när myndigheten lät åtala 14 Wall Street-anställda. Bland de åtalade finns flera toppar från bland annat UBS Securities och Morgan Stanley, och från hedgefonder som liknar Christer Gardells Cevian Capital.

SEC:s beslut beskrivs som ett dråpslag mot en av landets största illegala så kallade insiderringar. Sådana insiderringar består av löst sammansatta nätverk där personer med insiderkunskap bidrar med att kasta in information i ringen som andra ringmedlemmar sedan kan använda för att köpa eller sälja värdepapper och göra olagliga klipp. Det amerikanska budskapet från den ansvariga insiderjägaren Linda Chatman Thomsen var tillspetsat och hårt: ”Det spelar ingen roll hur smart du är eller hur hårt du försöker undgå upptäckt. Du underskattar oss”, var budskapet till andra potentiella insiderbrottslingar efter att SEC funnit affärer som genererat cirka 100 miljoner kronor i vinster som kallas olagliga.

De affärerna förefaller stora men de nu upptäckta svenska affärerna kan visa sig vara av samma storlek. De vinster som gruppen av utpekade insiderbrottslingar som Ekobrottsmyndigheten har fått upp ögonen för uppgår till cirka 75 miljoner kronor, enligt åklagarna. Det betyder att utredarna hanterar Sveriges hittills största insiderutredning.

Bernhard von det Osten-Sacken är sedan tidigare dömd för rattfylleri men därutöver är de övriga misstänka, totalt fyra ytterligare personer vid denna tidnings pressläggning, tidigare ostraffade.

Enligt de försvarsadvokater som har uttalat sig nekar alla de fem misstänkta personerna till att ha begått kriminella insideraffärer.

Därmed är åklagarna i en dålig position, åtminstone för den som baserar prognosen om den framtida domen på sannolikhetskalkyler. Erfarenhetsmässigt har det nämligen visat sig mycket svårt att få personer som nekar till insiderbrottslighet fällda. Problemet, för åklagarna, brukar nämligen inte vara att hitta de misstänkt alltför goda affärerna när polisen, med hjälp av börsen och finansinspektionen, går igenom gamla avräkningsnotor. Det svåra är att bevisa att någon har tagit del av insiderinformationen.

Problemen har redan börjat torna upp sig för polis och åklagare: Under förra torsdagens häktningsförhandling släpptes den 34-årige så kallade Cevianmannen på fri fot eftersom bevisen var för svaga trots att polisen hittade kontanter värda tre miljoner kronor i hans hem. Beskedet kan inte tolkas på annat sätt än som en rejäl motgång för kammaråklagarna Robert Engstedt och Stig Åström.

Självklart räcker det inte som bevis att visa att två personer känner varandra och har gjort goda affärer på börsen. Det räcker inte ens om en nära släkting, till exempel ett vuxet barn, köper aktier i företaget där pappan är vd. Svårigheterna för polis och åklagare är att bevisa att någon har tagit emot insiderinformation och agerat utifrån den. Det krävs handfasta bevis som sparade e-mail eller sms. Den som har gjort affärerna måste också veta att informationen är insiderinformation, ännu inte allmänt känd kunskap, för att begå ett brott.

– Ta Pinkertonhärvan. Där krävdes bandinspelningar på de anställdas arbetsplatser där en av de misstänkta sade att vederbörande visste att vad de gjorde var olagligt, säger Mats Wilhelmsson som arbetar på börsplatsen NGM. Tidigare var han chef för marknadsövervakningen på Finansinspektionen.

Att polisen finner sparade telefonloggar, som visar att två personer har ringt varandra och samma dag gjort likartade goda affärer på börsen räcker förstås heller inte som bevis.

– Men polisen kan ju börja med att kontrollera vilka som ringer varandra. Sedan kan de sätta avlyssning på dem, säger Mats Wilhelmsson.

Telefonavlyssning kan mycket väl vara metoden som den här gången fäller avgörandet. Sådan är tillåten vid misstanke om grovt insiderbrott eftersom maximistraffet är fyra år i fängelse.

Mats Wilhelmsson vill inte säga om han känner till om telefonavlyssning använts i de nu aktuella fallen men konstaterar ändå att:

– I det här fallet har man gjort ett mycket gott polisarbete, säger han.

Går det inte att få de misstänkta dömda för insiderbrott finns andra möjligheter som polis och åklagare redan utreder. Oredovisade förmögenheter och inkomster bäddar för att de redan insidermisstänkta kan komma att åtalas också för grovt skattebrott.

CALLE FROSTE

_____________________________________________

Den 13:e mannen

Vi var vana vid att se Christer Gardells fagra nuna dyka upp i tidningarna titt som tätt, alltid solbränd, ofta leende. Han var smart, han var snygg, han var snabb.

Christer Gardell var helt enkelt mannen som hade allt. Pengar, status, makt, kändisskap, utseende, fysik, fru och barn.

Alltid självsäker, alltid med ett svar på tvivlande frågor, alltid tydlig om ”den enda” vägen. Hans kliniska syn på företag – skär här, frigör kapital där, öka aktieägarvärdet NU – gav honom många fiender och rörde upp många känslor.

Men en känsla som han knappast har åtnjutit förut är medlidande. Plötsligt är Christer Gardell ett offer.

En av hans närmaste män, en person som Christer Gardell litade på till hundra procent, har bedragit honom.

Precis som Christer Gardell själv säger spelar det ingen roll om den misstänkte insiderhandlaren verkligen är skyldig till insiderbrott. Han har handlat med aktier utan att informera om det. Därmed har han brutit mot Cevians regler.

Men vad värre är, han har missbrukat det förtroende han fått av Christer Gardell. Det var Christer Gardell som rekryterade honom, satsade på honom, trodde på honom.

En uppenbart skakad Christer Gardell har nervöst hostat och harklat sig igenom intervjuer. Självsäkerheten helt borta. Många häpnar över förvandlingen.

Affären visar också tydligt hur sårbart ett litet bolag är, även om det varit så mäktigt och fruktat som Cevian. Cevian hade bara 13 anställda. 13 vid bordet. 13 betrodda. Nu är de tolv.

För Christer Gardell personligen betyder det att fasaden rämnat. Den tjusiga glassargrabben har blivit mänsklig.

Paradoxalt nog kan det bli hans räddning i den här kletiga röran. För första gången kan han få äkta sympati från en finansvärld som mycket väl vet vilka fula fiskar som simmar runt. Och hur oväntat de hugger.

BIRGITTA FORSBERG

________________________________________________

”Jag kan aldrig förlåta honom”

Cevian Capital-chefen Christer Gardell har haft sin tyngsta vecka hittills. Nu ska säkerheten blir bättre på fonden.

Vad känner du till om åklagarens arbete så här långt?
– I princip det som har sagts offentligt. Vi har ingen insyn.

Kan er tidigare anställde i och för sig ha läckt uppgifter?
– Inget som vi har sett eller har bevis för. Det får åklagaren visa.

Vad ger du för uppgifterna om att det förekommer en insiderring i Stockholm?
– Ingen aning.

Har du själv försökt bedriva något eget undersökningsarbete? Granskat kopior av e-posttrafiken till exempel?
– Nu gör ju åklagaren det. Vi gör ett omfattande arbete för att ta fram åtgärder hur vi ytterligare kan stärka rutinerna för att minska sannolikheten för att sådant här ska inträffa.

Vilka rutiner stärker ni?
– Vi har tagit in säkerhetskonsulter. Så vi räknar med att åtgärderna kring det här arbetet kommer att vara framme någon gång mot slutet av denna vecka. Vi har haft konsulterna engagerade under ett halvår för att titta över både företagets säkerhet och också Lars (Förbergs) och min personliga säkerhet.

Vad är påkallat i den frågan?
– Vi tittar genom it-säkerheten och när det gäller företaget är det frågan om att det ska vara tätt och att ingen kan avlyssna oss. Ingen ska få reda på information och kunna ta reda på var vi ska gå in någonstans.

Det har förekommit uppgifter tidigare att det har läckt uppgifter från Cevian.
– Det tycker vi är felaktiga uppgifter.

Ni kallade in säkerhetskonsulter tidigare.
– Vi var rädda att det sker avlyssning. Vi var rädda för det finns de som vill ta reda på var vi ska investera nästa gång.

Skulle du säga att det är ett insiderbrott att handla på information när någon vet att ni ska gå in i ett visst bolag, till exempel Telia Sonera?
– Det är insiderinformation. Som den nya lagen är skriven är det så. Om du känner till att en stor kapitalplacerare ska köpa aktier och du går in och köper dessförinnan så är det att betrakta som insiderbrott.

Varför får er anställde gå innan han är dömd?
– Om han döms i domstol spelar ingen roll. Vi har fått reda på tillräckligt mycket för att veta att han har handlat (värdepapper) utan vårt godkännande och det är en otroligt allvarlig företeelse hos oss. Det är så allvarligt att den innebär omedelbar uppsägning. Observera att det här handlar om det arbetsrättsliga. Frågan om han har gjort insideraffärer är något helt annat.

Vilka är de interna reglerna om värdepappersinnehav?
– Om du vill handla i värdepapper, och det uppmuntras inte, så måste det godkännas av Lars eller mig.

Gäller det aktiefonder också?
– Det faller inom samma klassificering.

Har du själv utländska aktiedepåer?
– Nej. Men mitt innehav i Cevian äger jag via Jersey.

Äger du själv några aktier utöver de stora kända innehaven?
– Jag äger bara via min fond.

Du kallar din exanställde för ett rötägg.
– Det är en fruktansvärt illojal handling. Lasse och jag har gett den här killen en fantastisk karriärmöjlighet. Ett av de mest spännande jobben som finns och han tackar på det här sättet. Det är klart man blir jävligt förbannad.

Han är delägare i bolaget. Hur löser ni upp det?
– Han förlorar allt sitt ägande. Han har 0,0 procent.

Betalar ni för att lösa ut honom?
– Jag vill inte kommentera det men det är klart att gör man en sådan här grej så ska det svida.

Det har kommit fram uppgifter om att han levt på stor fot. Han har haft en dyr våning och dyra bil.
– Vissa personer gillar att spendera. Men han hade så pass förmånliga anställningsvillkor så att det möjliggör för honom att leva rätt väl.

Hur beskriver du själv företagskulturen i bolaget?
– Vi har anställt duktiga medarbetare, som jobbar stenhårt med en väldig hög etik och moral. Därför är vi chockade av vad som har hänt. När vi funderar tillbaka på den här rekryteringen är det inget vi kunde ha gjort annorlunda. Det finns individer där den här typen av risktagande ligger latent, de väljer att ta den här typen av ofattbart dumma och extremt höga risker.

Kan du förlåta honom för vad han har gjort?
– Det är klart jag inte kan.

Ställer han hela ditt bygge på spel?
– Ja. Han tar ju risker i sitt agerande som inte bara är personliga. Han tar risker för alla anställda på Cevian. Och en sådan egoistisk inställning har jag ingen förståelse för.

För två år sedan fanns knappt Cevian. Hur ser företaget ut om två år till?
– Vi breddar vår verksamhet och rekryterar rätt många medarbetare nu, både för placering i Stockholm och Zürich. I dag är vi 13, förlåt tolv sedan i går, och inom tolv månader är vi 20-22 anställda. Om två tre år har vi startat något nytt kontor, i ett tredje land, men var det blir har jag ingen aning om i dag.

CALLE FROSTE

________________________________________________

De misstänkta i de aktuella insiderfallen

Cevian-mannen

34 år, Stockholm.

Status: På fri fot.

”Bevis”: 3 miljoner i kontanter.

Taget i kvarstad: 24,5 miljoner kronor.

Egen uppfattning: Oskyldig.

Nordea-mannen

35 år. Stockholmsförort.

Status: I häkte.

”Bevis”: 0,5 miljoner i kontanter gömda i en bilbarnstol.

Taget i kvarstad: 35,6 miljoner kronor.

Egen uppfattning: Oskyldig.

Electroluxmannen

33 år. Stockholm.

Status: Anhållen ett dygn. På fri fot.

Egen uppfattning: Oskyldig.

Nordea-mannens hustru

35 år. Saknar inkomst.

Status: Anhållen ett dygn. På fri fot.

Egen uppfattning: Oskyldig.

Bernhard von der Osten-Sacken

32 år, Stockholm.

Status: På fri fot.

”Bevis”: Vältajmade värdepappersaffärer i Norge, Sverige och USA. Totalt 16 miljoner kronor i olagliga vinster.

Egen uppfattning: Oskyldig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets