Energi i täten på Wall Street

2016-01-15 06:09 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan, File/TT

USA-börserna stärktes successivt på torsdagen och stängde upp rejält. En upprekyl i oljepriset i kombination med att storbanken JP Morgan slog analytikernas förväntningar för det fjärde kvartalet stärkte.

Energi var också starkaste sektor, S&P 500 Energi ökade 4,5 procent.

"Det har varit så mycket pessimism i marknaden så vilken nyhet som helst kan tolkas positivt och lyfta marknaden. Men trenden de senaste veckorna har varit att sälja på uppgångar och sentimentet i marknaden kan förändras snabbt igen", sade Ryan Larson, chef för aktiehandel vid RBC Global Asset Management, till Marketwatch.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 1,4 procent till 16.379. Det bredare indexet S&P 500 gick fram 1,7 procent till 1.922 medan det tekniktunga Nasdaq Composite steg 2,0 procent till 4.615.

Tioårsräntan var 4 punkter högre vid 2,10 procent medan trettioårsräntan ökade 5 punkter till 2,90 procent.

Bland oljeaktierna steg Chevron med 5,0 procent medan ConocoPhillips gick fram 5,7 procent.

JP Morgan Chase redovisade ett bättre än väntat resultat och intäkter i det fjärde kvartalet då en stark efterfrågan på krediter lyfte banken. Aktien var upp 1,5 procent till 58,20 dollar.

Intel steg 2,6 procent inför rapporten som väntades efter stängning.

Fiat Chrysler, som har sin huvudnotering i New York, har fallit kraftigt i Milano under dagen. Bolaget tyngs del av anklagelser om att man manipulerat sin amerikanska försäljningsstatistik och dels av den från Renault, och misstankarna om utsläppsfusk, stammande allmänna nedgången i sektorn. Aktien backade 4,2 procent.

Radiohandlarkedjan Best Buy sänkte sina prognoser efter att försäljningen av mobiltelefoner blivit en besvikelse under helgerna. Andra kategorier uppges dock ha gått bra. Aktien föll 9,7 procent.

Gopro, tillverkaren av stryktåliga kameror, vinstvarnade sent i går och aviserade uppsägningar av upp till 7 procent av personalen. Aktien rasade 15 procent till 12,48 dollar.

James Bullard, ordförande för Federal Reserve Bank of St. Louis, säger på torsdagen att de fallande inflationsförväntningarna i kölvattnet av de låga oljepriserna håller på att bli bekymmersamt, och det kan ta längre tid att nå inflationsmålet med anledning av oljeprisfallet.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom