Energi i topp på Wall Street

2016-03-03 06:10 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan, File/TT

New York-börserna stängde strax över nollstrecket, vid dagshögsta, efter att ha handlats på minussidan under större delen av onsdagen. Energisektorn var den stora vinnaren men finansaktier gav också stöd till indexen.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,2 procent till 16.899. Det bredare indexet S&P 500 var upp 0,4 procent till 1.986 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,3 procent till 4.703.

Tioårsräntan var oförändrad vid 1,84 procent medan trettioårsräntan var 2 punkter lägre vid 2,68 procent.

I tisdags kom stark inköpschefsstatistik för den amerikanska tillverkningssektor som gav en rejäl skjuts till kurserna. Ett lugnande besked kring den amerikanska konjunkturen kom även under onsdagen i form av jobbstatistik som visade att sysselsättningen i den privata sektorn i USA ökade mer än väntat i februari.

På fredag kommer den välbevakade officiella sysselsättningsstatistiken för februari och dagen före det väntas ett inköpschefsindex för tjänstesektorn, också detta högintressant för marknaden.

Oljepriserna rekylerade upp från nedgångar i den europeiska sessionen, trots att statistik kom in som visade på högre amerikanska oljelager än väntat. Investerarna fokuserade istället på att USA:s inhemska produktion sjönk med 25.000 fat på veckobasis. Dessutom uppges nu mer än 15 länder vara redo att frysa sin oljeproduktion, enligt Rysslands energiminister Alexander Novak.

Energisektorn gick starkt och bästa komponent på Dow-indexet var oljebolaget Exxon som steg 1,8 procent. Finans hade också en bra dag med uppgång i bland annat JP Morgan på 0,9 procent.

Agrokemijätten Monsanto ut med en vinstvarning. En uppsjö av orsaker, bland dem låga råvarupriser, hård konkurrens, ofördelaktiga valutarörelser och en allt svagare makromiljö sades ligga bakom. Aktien tappade 7,8 procent.

Klädkedjan Abercrombie & Fitch, känd för sina lättklädda reklamkampanjer, rapporterade intäkter och resultat som var bättre än väntat. Därtill steg försäljningen i jämförbara butiker för första gången på tre år. Aktien steg 3,7 procent.

Facebook har hamnat under de tyska konkurrensmyndigheternas lupp. Myndigheterna ska undersöka huruvida bolaget utnyttjar sin dominerande ställning för att påtvinga användarna orättvisa, och kanske till och med olagliga, användarvillkor. Marknaden tog lätt på det beskedet och handlade upp aktien med 0,1 procent.

Chesapeake Energy tog upp mycket av den amerikanska nyhetsrapporteringen efter att bolagets förre vd Aubrey McClendon, en av skifferboomens pionjärer, avlidit i en singelolycka i Oklahoma City under onsdagen. Dödsfallet kom dagen efter McClendon åtalats för att ha konspirerat med ett annat bolag för att hålla nere priserna på landleasingkontrakt under 2007-2012 - år då han fortfarande var vd.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom