Energibolagens mardröm besannas

Beskedet att S och MP gjort upp om energifrågorna, och tänker skärpa krav och kostnader för kärnkraften, väcker oro hos industrin.

Maria Sunér Fleming, energi- och klimatexpert på Svenskt Näringsliv (SN), tror att industrin kommer att reagera ”ganska kraftigt” på beskedet i dag.

– Jag blir väldigt bekymrad över vad det kommer att innebära. Vad är vitsen med att tillsätta en energikommission om man redan har målat in sig i ett hörn? Det är väldigt oroande, säger Sunér Fleming vid ett lunchföredrag på branschorganisationen Svensk Energi.

Kärnkraften kommer att behöva ersättas av något annat energislag.

– Jag kan inte landa i någon annan slutsats än att vi kommer att ha mer gaskraft i Sverige, säger hon.

Företrädare för Sveriges basindustrier tycker att överenskommelsen är oroande.

”Socialdemokraternas och Miljöpartiets besked att förberedelserna för ersättningskärnkraft ska stoppas är mycket oroande. Sveriges basindustri är äventyrad om dörren till ny kärnkraft stängs”, skriver Helen Axelsson vid basindustrins energisamarbete, SKGS, i en kommentar.

SKGS pekar på att hundratusentals svenskar arbetar inom basindustrin och att den står för en stor andel av exportintäkterna, 29 procent 2012.

”Utan långsiktigt trygg elförsörjning till konkurrenskraftiga priser är allt politiskt prat om goda villkor för industrin bara tomma ord”, kommenterar Helen Axelsson.

Energibolaget Eon är i olika grad och på olika sätt delägare i alla Sveriges kärnkraftverk.

– Kärnkraften har betydelse för Sveriges konkurrenskraft. En överenskommelse måste ta höjd för helheten i energisystemet, och värna om en trygg och stabil elproduktion och stabila elpriser över tid, säger Jakob Holmström, presschef för Eon Norden.

– Men vi kan inte kommentera uppgörelsen utifrån de utspel vi hittills har sett i medierna från Löfven och Romson. De är för otydliga och motstridiga.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets