Engångsposter tynger Actic

Gymkedjan Actic redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar en rörelseförlust mot föregående periods positiva rörelseresultat. 

Omsättningen uppgick till 238,2 miljoner kronor (229,2), en ökning med 4 procent mot föregående år.

Förvärv bidrog med 10,2 miljoner kronor, medan den organiska tillväxten i fasta växelkurser var noll. 

Bolagets nytillträdda vd Anders Carlbark skriver i en kommentar att man kommer under våren att prioritera investeringar för att förädla de största anläggningarna med bäst förutsättningar att öka medlembas och lönsamhet. 

“Trots dessa åtgärder ser jag framför mig ett utmanande första halvår innan vårt arbete ger
effekt på försäljning och lönsamhet”, kommenterar vd:n. 

Carlbank bedömer att det finns en fortsatt god tillväxtpotential vad gäller intäkter från PT-verksamhet, mot bakgrund av att den delen har en lägre intäktsandel jämfört med vissa andra aktörer. 

Det justerade rörelseresultatet (ebitda) uppgick till 24,1 miljoner kronor (33,9), tillika en justerad ebitda-marginal om 10,1 procent (14,8).

Rörelseresultatet blev -0,4 miljoner kronor (11,1). 

Resultatet har belastats med poster av engångskaraktär om totalt 10 miljoner kronor avseende utbildningar inom Actic Academy, kostnader för externa konsulter i samband med komplettering av koncernens ekonomisystem, reserveringar hänförliga främst till pågående hyrestvister samt tyska kundfordringar. 

Resultatet före skatt var -3,7 miljoner kronor (8,0). 

Resultatet efter skatt blev 0,3 miljoner kronor (1,6), en minskning med 81 procent mot föregående år. Detta resultat vände till plus till följd av en positiv skattepost. 

Resultat per aktie hamnade på 0,02 kronor (0,10).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.