Enighet bland Bank of Englands ledmöter

Ledamöterna i Bank of England var eniga vid räntebeslutet den 5 februari när styrräntan lämnades oförändrad vid 0,50 procent.

Ledamöterna röstade enligt siffrorna 9-0, enligt protokollet från mötet som presenteras på onsdagen.

Direktionen var samtidigt enhällig i beslutet att hålla tillgångsköpen oförändrade vid 375 miljarder pund.

Även vid föregående möte var ledamöterna eniga om att lämna styrräntan oförändrad, sedan två ledamöter som under hösten förespråkade en styrräntehöjning övergick till att förespråka oförändrad ränta.

För två av ledamöterna stod beslutet i februari och vägde.

”Givet inflationsutsikterna bortom den närmaste tiden kan det mycket väl finnas skäl att höja styrräntan senare i år”, resonerade dessa ledamöter.

Samtliga nio ledamöter såg det som mer troligt att centralbanken under de tre kommande åren kommer att höja styrräntan, jämfört med att styrräntan inte kommer att höjas.

En av ledamöterna ansåg samtidigt att det är ungefär lika sannolikt att nästa förändring av den penningpolitiska hållningen går i expansiv riktning som att det blir en åtstramning.

I protokollet noteras att ifall nedsideriskerna kring det underliggande inflationstrycket skulle materialiseras kan marknadsförväntningarna kring den framtida styrräntebanan komma att anpassas till att spegla en ännu mer gradvis och begränsad bana för styrräntehöjningar än vad som för närvarande är inprisat.

”Direktionen kan också besluta om att utöka tillgångsköpen eller sänka styrräntan närmare noll från nuvarande 0,50 procent. Utrymmet för styrräntesänkningar speglas delvis i faktumet att den brittiska banksektorn nu har betydligt mer kapital än vad som var fallet precis efter finanskrisen. Det bedömdes vid mötet som mindre sannolikt att räntesänkningar till under 0,50 procent skulle ha oönskade effekter på kreditutbudet i den brittiska ekonomin, jämfört med vad direktionen tidigare har bedömt”, heter det i protokollet.

Om å andra sidan uppåtrisker kring det underliggande inflationstrycket skulle realiseras vore det lämpligt att höja styrräntan snabbare än vad som förväntas enligt marknadsräntorna. Centralbanken bedömer dock alltjämt att det är sannolikt att sådana höjningar ändå skulle bli mer gradvisa och mer begränsade än i tidigare åtstramningscykler.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco