EQT i tysk budstrid

Riskkapitalbolaget EQT är ett av tre återstående bolag i en budstrid på det tyska läkemedelsbolaget Ratiopharm. Prislappen tros landa på cirka 30 miljarder kronor.

Israeliska Teva, amerikanska Pfizer och privatkapitalbolaget EQT, knutet till investmentbolaget Investor och finansfamiljen Wallenberg, är de återstående tre bolagen som är inblandade i en budstrid om den tyska generikatillverkaren Ratiopharm.

Det skriver Bloomberg News på tisdagsmorgonen med hänvisning till Handelsblatt. Nyhetsbyrån Direkt citerar.

En prislapp om mellan 2,8 miljarder till 3 miljarder euro nämns, enligt Handelsblatt. Budgivningen är tänkt att ta sin början i februari.

Beskedet att EQT är berett att satsa tiotals miljarder kronor på en läkemedelskopiatör, generikatillverkare, ska ses i ljuset av att Wallenberggruppen det senaste året kraftigt har ökat inriktningen mot läkemedel. Bland annat har EQT och Investorgruppen lagt ett misslyckad bud på kosmetikbolaget Q-Med och orkestrerar i dagarna en omfattande rockad mellan två läkemedelsbolag i gruppen, Biovitrum och Swedish Orphan.

Investors stora läkemedelsinnehav, Astrazeneca, har tidvis legat i juridiska skyttegravskrig med just Ratiopharm. I januari 2005 nådde AstraZeneca en förlikning med tyska Ratiopharm 2005 avseende omeprazol (Losec). Uppgörelsen var slutprocessen i en mångårig, i vart fall sedan slutet av 1990-talet, process där en tysk federal patentdomstol förklarat vissa av Astrazenecas patent på omeprazol ogiltiga i mars 2000. Ratiopharm begärde skadestånd från Astrazeneca för förlorad försäljning på grund av det interimistiska förbudsföreläggande som Astrazeneca utverkat mot Ratiopharm.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets