EQT:s vd om sin svåra lott

De ger tiotusentals jobb och betalar miljoner i skatt till staten. Ändå skäller alla bara på riskkapitalisterna, säger EQT:s vd Thomas von Koch.

Man kan rubricera EQT som en av Investors mest aktiva investeringar. För medan Investor är ett bolag där flera av sfärens tunga innehav ligger tryggt förvaltade och där det kan gå ganska många år mellan de stora affärerna, så har EQT fått rollen som Wallenbergsfärens verkligt aktiva ägare.

Ofta är det tillsammans med och genom EQT som Investor agerar när man vill ta ett mer radikalt ägargrepp innebärande till exempel en avnotering från börsen, förändrad kapitalstruktur, sammanslagningar och avknoppningar.

Thomas von Koch är trött på slagsidan i den politiska debatten om riskkapitalbolagen. Och oroas av bristen på åsiktsutbyte mellan näringslivet och de folkvalda.

– Jag förväntar mig inte att ministrarna och partiledarna ska strö palmblad framför oss. Men för en dialog med oss! säger von Koch.

– Jag är faktiskt lite bitter. Vi betalar skatt, våra bolag skapar arbetstillfällen och som engagerade ägare bidrar vi till en sund strukturomvandling av Sveriges ekonomi genom att skapa sunda, livskraftiga företag. Ändå utmålas vi ständigt och jämt som kortsiktiga girigbukar.

Detta är en kortversion av “Den bittre kapitalisten”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.