Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ericsson: Därför ökar datatrafiken tiofalt

2011-11-07 13:20

Ericsson spår en tiofaldig ökning av mobildatatrafiken i världen till 2016.

Det finns ungefär 5,8 miljarder mobilabonnemang i världen. Antalet abonnenter är dock färre, ungefär 3,9 miljarder. Många människor har flera abonnemang.

Det skriver Ericsson i en rapport, som presenterades idag.

Där står också att ungefär 30 procent av alla mobiltelefoner, som sålts i världen under årets nio första månader, har varit så kallade smarta mobiler.

Trots detta är bara var tionde använd mobil en smart mobil. ”Så det finns stora möjligheter för en fortsatt ökning”, skriver Ericsson, och förutspår att antalet högtrafiksmarta mobiler, kommer att vara mer än fem gånger fler än idag.

Trafiken från dessa högtrafikerande smarta mobiler väntas dessutom vara 12 gånger större 2016 än i dag.

Sammantaget räknar Ericsson därför med att mobildatatrafiken kommer att vara tio gånger högre i världens mobilnät 2016 än vad trafiken är i år. Hälften av den trafiken skapas då av datorer, hälften av smarta mobiler.

Video och webbsurfande är huvudförklaringarna till den fortsatta trafikökningen.

Redan i dag har mobilnäten på flera håll problem med framkomligheten på grund av den ökade datatrafiken och den ökade användningen av appar. I synnerhet i tätbefolkade områden. Stora problem har rapporterats på Manhattan i New York, i San Fransisco, i Paddington i centrala London, i Amsterdam, i Paris, i Visby (under Almedalsveckan i somras) och i Stockholm.

Fotnot: Högtrafik-smarta mobiler definierar Ericsson som en delmängd av mobiler som Iphone och Android, som genererar mellan 5 och 10 gånger mer trafik än lågtrafikmobilerna.

 

Helen Ahlbom

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom