Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ericsson faller på miljardavsättningar

2019-01-10 09:53
Ericssons huvudkontor i Kista Foto: IBL

Telekomjätten Ericsson avsätter mångmiljardkostnader för att vända förlustverksamhet i koncernen. Aktien faller med 3-4 procent på börsen.

Ericsson meddelar i ett pressmeddelande att man tar stora omstruktureringskostnader som kommer att sänka kvartalsresultatet med mångmiljardbelopp.

Dels handlar det om avsättningar för att minska förlusterna inom BSS, Business Support System, dels omstruktureringskostnader.

För fjärde kvartalet beräknas de totala extraordinära kostnaderna landa på 6,1 miljarder kronor, varav 3,1 miljarder är omstruktureringskostnader.

"Avsättningarna hänför sig huvudsakligen till uppskattade kostnader relaterade till förväntat förändrad omfattning av projekt, inklusive kompensation till kunder, avsättningar för projektförseningar och nedskrivning av immateriella tillgångar", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Kostnaderna som tas nu ska lyfta lönsamheten inom Digital Services, hoppas bolagsledningen.

"Bolagets nuvarande bedömning är att den förändrade BSS-strategin kommer ge segmentet Digital Services goda förutsättningar att uppnå rörelsemarginalmålen (exklusive omstrukturering) om låga ensiffriga tal till år 2020 och 10-12 procent senast till år 2022", skriver bolaget.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom