Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ericsson i topp på stark fredagsbörs

2018-12-07 13:22
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter tre dagar med tydliga nedgångar rekylerade Stockholmsbörsen med breda uppgångar på fredagen.

Ericsson gav stöd till index efter ytterligare bakslag för den kinesiska konkurrenten Huawei. Bästa sektor var telekom, men även oljesektorn gick framåt efter att oljepriset vänt upp på torsdagen.

Klockan 13 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,3 procent till nivån 1.455. Aktier till ett värde av 4,7 miljarder kronor hade då omsatts.

Bland OMXS30-bolagen sågs högre kurser för samtliga bolag. Telekombolaget Ericsson steg mest med en uppgång på 3,4 procent. Bolaget betraktas som vinnare när flera länder uppmanat sina operatörer att inte använda kinesiska tillverkare på grund av risk för informationsläckor och cyberattacker. Ytterligare ett land, Japan, överväger att inte köpa telekomutrustning från kinesiska tillverkare som Huawei och ZTE.

Bakom Ericsson följde Tele2 med en uppgång på 2,6 procent. Teleoperatören har tecknat avtal om roaming och signalering med Deutsche Telekom Global Carrier. De nya internationella signaleringstjänsterna avser alla Tele2-kunder, i samtliga länder, med start i mitten av december.

Volvo steg inledningsvis 2 procent efter att vd Martin Lundstedt sagt till Bloomberg News att lastbilstillverkaren räknar med en efterfrågan på fortsatt "god nivå" i Nordamerika under 2019, samt att bolagets prognos från oktober kan ha varit "på den konservativa sidan".

Aktien tappade dock fart efter att DNB Markets i en analys räknat med att komponentfelet i avgasefterbehandlingssystemet kan komma att tynga resultatet väsentligt.

"Vårt basscenario indikerar kostnader på 3-4 miljarder kronor, men i det mest negativa scenariot kan de bli 13 miljarder kronor", skrev banken. Vid lunchtid var aktien upp 0,9 procent.

Barclays har sänkt riktkurserna för flera svenska verkstadsföretag. Flera av bolagen återfanns i botten på OMXS30-indexet däribland SKF med en nedgång på 0,4 procent och Sandvik med en uppgång på 0,6 procent.

Investmentbanken sänkte samtidigt rekommendation för verkstadsbolaget Atlas Copco till jämvikt från övervikt och justerade ned riktkursen från 255 till 220 kronor. Atlas Copco noterades på upp 0,3 procent.

Utanför OMXS30-bolagen sågs betting och casino-bolag stiga. Evolution Gaming var upp med 3,1 procent. Kindred och Betsson steg med drygt 1,3 procent.

Högt på vinnarlistan fanns Multiq, vars aktie rusade närmare 33 procent. Bolaget har fått order från statligt spelbolag värt över 40 miljoner kronor.

"Detta är den största enskilda ordern för Multiq på många år", noterade tillförordnade vd:n Lars Pålsson.

Q-linea som gjorde debut på Nasdaq bytte ägare till 67:70 kronor. Teckningskursen låg på 68 kronor.

Nykomlingen Neodynamics, som listats på Spotlight, sjönk med drygt 30 procent i handelspremiären.

Utanför börsen låg stort fokus på det pågående Opec-mötet i Wien. Enligt källor till Bloomberg News har samtalen om produktionsnivåerna låst sig sedan Iran hotat att inte acceptera en symbolisk produktionssänkning och krävt ett undantag från eventuella produktionssänkningar som beslutas av Opec.

Under eftermiddagen väntas även amerikansk sysselsättningsstatistik.

"Feds största oro är just att den starka arbetsmarknaden ska trycka upp lönerna så att inflationen skenar", skriver SEB i en kommentar.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom