Ericsson levererade svagare än förväntat

Bolaget uppger att andelen försäljning av tjänster i Nordamerika förväntas öka gradvis.
Ericsson levererade svagare än förväntat - ericsson-affarsvarlden-700_binary_6948813.jpg

Ericssons justerade bruttomarginal, exklusive omstruktureringskostnader, uppgick till 36,7 procent under det andra kvartalet, oförändrad jämfört med motsvarande period i fjol.

Enligt Infront Datas sammanställning av 17 analytikerprognoser låg snittestimatet på en justerad bruttomarginal på 36,8 procent.

Bruttomarginalen inom Networks ökade jämfört med i fjol, delvis på grund av ökade patent- och licensintäkter, skriver Ericsson.

Bruttomarginalen minskade däremot jämfört med samma kvartal föregående år inom Digital Services, Managed Services och Emerging Business and Other, skriver Ericsson.

Sekventiellt minskade bruttomarginalen exklusive omstruktureringskostnader till 36,7 procent från 38,5 procent, främst på grund av lägre bruttomarginal inom Networks.

“Bruttomarginalen inom Networks påverkades negativt av kostnader relaterade till den meddelade förlikningen gällande licensavtal, lägre patent- och licensintäkter samt ökad andel strategiska kontrakt”.

Ericsson upprepar att strategiska kontrakt som tagits inom Networks för att stärka marknadspositionen, med låga marginaler initialt, kommer att ha en negativ påverkan på bruttomarginalen utan att målen för 2020 riskeras.

“Den negativa påverkan förväntas öka under andra halvåret 2019”, skriver Ericsson i delårsrapporten i sina planeringsantaganden för bruttomarginalen.

Samtidigt kvarstår Ericssons formulering om att stora 5G-utbyggnader i delar av Asien förväntas börja i slutet av 2019, vilket gradvis påverkar bruttomarginalen negativt på kort sikt.

Bolaget uppger också att andelen försäljning av tjänster i Nordamerika förväntas öka gradvis, vilket påverkar bruttomarginalen negativt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.