Ericsson mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen pressades precis som omvärldsbörserna av oro för spridningen av coronavirusets, som nu krävt minst 80 människor liv. Ericsson gick mot strömmen och hämtade sig något efter förra veckans rapportras.

Vid klockan 12.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 1,7 procent till 1.781. Då hade aktier för 8 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var DAX och CAC40 vid samma tidpunkt ner mellan 2,2 och 2,3 procent.

Priset på Brentolja föll på måndagen till nivåer under 59 dollar, vilket kan jämföras med 66 dollar per fat för en vecka sedan. De svensklistade oljebolagen var ner på bred front där Enquest och Africa Oil var ner över 4 procent.

Flera skogsbolag påverkades också av virusoron och handlades överlag lägre. Sektorn tyngdes även av en strejk som berör större delen av den finländska pappers- och massaindustrin. Enligt SEB drabbas i synnerhet Stora Enso, UPM-Kymmene och Metsä Board. Stora Enso var ner 3,8 procent.

Även flygbolagen världen över fortsatte att pressas av oro för minskat resande. I Stockholm var SAS var ner 2,8 procent medan konkurrenten Lufthansa sjönk 3,9 procent i Frankfurt.

Ericsson, som sjönk 5,8 procent efter fredagens rapport, hämtade sig något och var vid lunchtid enda storbolagsaktie på plus med en uppgång på 1 procent. Detta trots att flera analyshus har sänkt sina riktkurser för telekomjätten.

Astra Zeneca tappade 2,1 procent efter flera besked från läkemedelsbolaget. Bland annat har Astra Zeneca tecknat avtal om att köpa kandidaten brazikumab från Allergan.

Bottenskiktet av OMXS30 fylldes av ett flertal konjunkturkänsliga industribolag med stor exponering mot Kina. Boliden tappade 3,5 procent, medan Volvo och Hexagon var ner 3,3 respektive 3,1 procent.

Oncopeptides inledde dagen med att bygga vidare på förra veckans nedgångar i spåren av uppgifter på sociala medier om att en amerikansk hedgefond nyligen kommit ut med en mycket negativ analys om bolaget. En timme innan lunch hölls en telefonkonferens där bolaget uppgav att det dokument som har florerat på forum och i sociala medier felaktigt påvisar hur melflufens verkningsmekanism fungerar. Aktien vände uppåt och var vid lunchtid ner 0,2 procent efter att som mest varit ner närmare 4 procent.

Finepart, som steg kraftigt under den senare delen av förra veckan i spåren av en maskinorder från Apple, fortsatte upp närmare 11 procent på måndagen. Sedan ordern meddelades är aktien nu upp över 125 procent.

First North-listade Hövding, som tillverkar krockkuddehjälmen med samma namn, var upp 5,3 procent. Kontraktstillverkaren Note meddelade att produktionen av den senaste versionen av Hövdings uppblåsbara cykelhjälm har rampats upp. Den kvartalsvisa leveranstakten i det fjärde kvartalet 2019 uppgick till 10 miljoner kronor, vilket innebär en tillväxt om cirka 150 procent.

Ljudboksbolaget Storytel föll 8,8 procent sedan Dagens Industri rekommenderat sälj av aktien. Tidningen pekar på emissionsrisken, den tyngande utlandsexpansionen samt den långa vägen till vinst – i kombination med den senaste månadens branta kursuppgång.

Börsveckan har småbolagsfokus i den senaste utgåvan och rekommenderar köp av Dignitana, Novotek och Amhult 2. Däremot blir rådet avvakta för Paxman, Braincool och Eurocon, och sälj för Logistri och Devport. Samtliga köprekommenderade aktier steg med Dignitana i främsta ledet med en uppgång på 7,2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.