Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ericsson nära 16-miljardersorder

2009-05-04 07:19

Telekomjätten Ericsson, med vd Carl-Henric Svanberg, ligger nu i slutförhandlingar om det stora Sprintavtalet värt över 16 miljarder kronor som Affärsvärlden tidigare har berättat om.

Det service- och driftkontrakt mellan Ericsson och den amerikanska operatören Sprint Nextel, som Affärsvärlden var först att berätta om tidigare i våras (läs artikeln från i mars här), är nu under slutförhandling, skriver Wall Street Journal som citeras av Direkt.

Med slutförhandling menas normalt att endast en potentiell levereantör återstår och att detaljdiskussioner om pris och villkor återstår.

Affärsvärlden har angivit att det potentiella ordervärdet kan uppgå till över 2 miljarder dollar under en flerårsperiod. Det innebär att beställningen är en av de allra största genom tiderna för bolaget.

Wall Street Journal anger ett ordervärde uppemot 2 miljarder dollar, cirka 16 miljarder kronor, dock utan att ange någon avtalsperiod. Enligt tidningen skulle avtalet sänka Sprint Nextels kostnader för att driva sitt mobilnät med 20 procent.

Kan avtalet bli verklighet innebär det att mellan 5 000 och 7 000 medarbetare övergår från operatören till Ericsson. Neddragningar kan dock bli aktuella i samband med en affär, skriver tidningen.

Sprint Nextel har ett nationstäckande mobilnät som är baserat på cdma-teknik. Bolaget lämnar rapport för det första kvartalet på måndagen, innan USA-börsernas öppning.

Ericsson kommer att få ta hand om Sprints central för nätövervakning och även vara spindeln i nätet för kontakterna med Sprints leverantörer.

Förlorare i förhandlingarna var troligen Alcatel-Lucent, Nokia-Siemens och Motorola, enligt Affärsvärldens bedömning.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom