Ericsson och Nokia lyfter på USA-utspel

Telekombolagen bidrog till att lyfta Stockholmsbörsen i fredagens öppningshandel. Ericsson och Nokia tuffade på starkt i inledningen, efter USA:s utspel om att det överväger köpa kontrollposter för att mota bort kinesiska Huawei.
Ericsson och Nokia lyfter på USA-utspel - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Intrum backade efter att Sampo sålt sitt innehav och Kinnevik pressades av nedgraderingar från flera banker.

Vid 9.45-tiden var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 0,2 procent upp till nivån 1.856. Aktier för 3,2 miljarder hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen gick dock något bättre än de ledande börserna i övriga Europa. Londonbörsen och Frankfurts ledande index backade 0,2 procent.

Virusoron har ånyo ökat, vilket har märkts på Asienbörserna som backade i fredagens tidiga handel.

Ericsson stärktes 4,8 procent och Nokia steg lika mycket. USA:s regering har öppnat för att genomföra direktinvesteringar, i form av att köpa kontrollposter, i Ericsson och Nokia eller bådadera. Åtgärden ska bidra till att mota bort kinesiska Huawei. Uttalandet, som först blev känt under torsdagen, spreds i sin helhet under natten mot fredagen.

En annan vinnare i storbolagsindexet var Tele2, som steg 2,3 procent efter att Handelsbanken uppgraderat aktien till köp (behåll) och höjt riktkursen till 172 från 152 kronor.

Byggbolaget Skanska återfanns däremot bland storbolagens förlorare, med ett kurstapp på 2,3 procent. Rörelseresultatet på 2.453 miljoner kronor i det fjärde kvartalet kan ställas mot Infronts snittestimat om 2.671 miljoner kronor. Resultatet påverkades negativt av goodwillnedskrivningar om 467 miljoner.

Kinnevik föll 2,4 procent efter att flera banker, bland andra ABG och Kepler Cheuvreux, nedgraderat aktien.

Intrum tyngdes 4,3 procent till 273 kronor. Finländska Sampo har sålt hela sitt innehav i Intrum om 6,9 miljoner aktier till en pris om 272 kronor i den transaktion som aviserades på torsdagskvällen.

Bilservicebolaget Mekonomen handlades ned 4,3 procent efter sin kvartalsrapport.

Försvarskoncernen Saab backade 0,7 procent efter att rapporten innehållit ett något lägre rörelseresultat än väntat medan orderingången däremot kom in bättre.

Säkerhetskoncernen Gunnebo handlades ned 7 procent efter en delårsrapport med en svagare orderingång än väntat, sjunkande resultat och slopad utdelning.

Andra som lagt fram kvartalssiffror på morgonen är Atrium Ljungberg, ÅF Pöyry, Sagax och Duni.

Forskningsbolaget Immunicum backade 8,6 procent. Under torsdagskvällen presenterade bolaget uppdaterad överlevnadsdata för Mereca-studien vid behandling av spridd njurcancer med läkemedelskandidaten ilixadencel. Bolaget kan fortfarande inte redovisa någon medianöverlevnad, som var ett av de primära målen i studien. Överlevnaden i behandlingsarmen med ilixadencel var 54 procent i december 2019 jämfört med 37 procent för patienter i behandlingsarmen med sunitinib.

Chromogenics föll cirka 38 procent till 0:35 kronor efter morgonens besked om en nyemission om cirka 101 miljoner kronor till kurs 0:25 kronor. Bolaget, som säljer glas med kontrollerbart värme- och ljusinsläpp, har också redovisat ett nettoresultat för fjärde kvartalet på -23,2 miljoner kronor.

I Norden kan nämnas att norska XXL rasade 13 procent. Sportkedjan gjorde en större lagernedskrivning och presenterade ett sämre resultat än väntat. Januari har också börjat svagt för kedjan.

Från Finland rapporterade Finnair ett resultat som överträffade förväntningarna. Flygbolaget gick upp 4,9 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.