Ericsson och Volvo räddar börsen

Ericsson och Volvo gav stöd till uppgången på måndagens Stockholmsbörs medan mottagandet av måndagens rapporter var mestadels ganska kyligt. Trelleborg och Unibet var dock två undantag.

– Vi ser en lite splittrad bild just nu. Rapporterna har inte varit riktigt lika starka som tidigare men överlag bättre än befarat. På bolagsnivå syns det än så länge få effekter av inbromsningen i USA undantaget finanssektorn. Samtidigt har makrodata från USA varit svaga och bilden av en ekonomi i recession blir allt tydligare, säger Johan Hagbarth, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Uppgången mattades under eftermiddagen och en darrig start på den amerikanska handeln gav föga stöd. Vid stängning hade OMXS30 gått upp 0,6 procent till noteringen 1.005,3. Omsättningen uppgick till 18,3 miljarder kronor.

Flera investmentbanker har höjt sina rekommendationer och riktkurser för Ericsson, i spåren av fredagens rapport. Aktien som lyfte hela 17 procent i fredagens fortsatte upp med 1,4 procent till 14:70 kronor.

Lastbilstillverkarna gick åt motsatt håll. Medan Volvo fortsatte upp efter fredagens rapport vände Scania ned efter sin rapport på måndagen. En rekordhög marginal och en omsättning i linje med förväntningarna räckte inte utan marknaden tog fasta på en svagare orderingång. Precis som Volvo skriver Scania i rapporten att kunder avvaktar med beställningar med anledning av långa ledtider och osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen. Scania slutade måndagen 2,2 procent lägre medan Volvo steg 1,7 procent.

Affärsområdena Wheel Systems och Sealing Solution överraskar positivt inom Trelleborgs industriverksamhet. Däremot är läget fortsatt tufft för Automotive.

– Jag skulle vilja säga så här: starkare än väntat på totalen men samma problemställningar som tidigare, på gott och ont. Automotive lyfter inte medan industridelen går bättre, säger en analytiker till Direkt.

Det räckte uppenbarligen för att lyfta aktien med 7,4 procent, eller 8:75 kronor, till 127:75.

En annan rapport som togs emot väl var den från spelbolaget Unibet. Bolagets sportspel i Sydeuropa hade en klart positiv utveckling under första kvartalet vilket bidrog till att omsättningen överträffade förväntningarna.

Två andra kursraketer var Q-Med som steg 9,4 procent inför bolagets rapport på tisdagen och PA Resources som handlades upp 9 procent på positiva nyheter kring produktionsborrningar i Tunisien.

Tungt var det däremot för byggbolagen sedan NCC rapporterat mycket svaga kvartalssiffror. En svagare rörelsemarginal i NCC:s svenska verksamhet och svaga signaler kring den svenska bostadsmarknaden satte press på aktien som slutade 8,4 procent lägre. Både Peab och JM drogs med i fallet.

Långt ifrån lika dramatiskt var mottagandet av Electrolux rapport. Rensat för alla jämförelsestörande poster var förlusten i kvartalet i linje med analytikernas förväntningar. Samtidigt skruvar bolaget ned sin helårsprognos något och aktien stängde 0,3 procent lägre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco