Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ericsson säljer Sony Ericsson

2011-10-27 07:38

Ericsson säljer sin andel av Sony Ericsson till Sony och får kontant vederlag om 1,05 miljarder euro.

Det framgår av ett pressmeddelande.

I en enkät genomförd av SME Direkt den 10 oktober, var konsensus att Ericsson skulle få 1.176 miljoner euro för sin andel i Sony Ericsson om den skulle säljas. I samma enkät låg snittvärderingen av Sony Ericsson (enterprise value) på 2.178 miljoner euro. I enkäten deltog sex deltagare.

Affären innebär att Sony Ericsson blir ett helägt dotterbolag till Sony.

Transaktionen kommer även att förse Sony med ett brett korslicensavtal som täcker alla Sonys produkter samt tjänster, och ägande av fem essentiella patentfamiljer relaterade till tekniken för trådlösa enheter.

Under de senaste tio åren har marknaden för mobiltelefoner ändrat fokus från enklare mobiltelefoner till funktionsrika smartphones som inkluderar tillgång till internettjänster och informationsinnehåll.

"Transaktionen är ett logiskt och strategiskt steg som tar den här utvecklingen och dess inverkan på marknaden i beaktande. Detta innebär att synergierna för Ericsson i att ha både en världsledande telekommunikationsteknik- och tjänsteportfölj och en mobiltelefoniverksamhet minskar", skriver Ericsson i pressmeddelande.

Ericsson och Sony kommer i stället att skapa ett initiativ inom trådlös uppkoppling att arbeta för att driva och utveckla marknadens övergång till uppkopplingar över flertalet plattformar.

Transaktionen förväntas vara genomförd i januari 2012.

Efter genomförandet av transaktionen kommer Ericsson inte att ha några utestående garantier relaterade till Sony Ericsson och kommer inte längre att bokföra Sony Ericsson som ett innehav i balansräkningen.

Transaktionen kommer att resultera i en reavinst för Ericsson som kommer att fastställas efter transaktionens genomförande, heter det i pressmeddelandet.

SEB Enskilda agerar finansiell rådgivare åt Ericsson i transaktionen.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom