Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ericsson spås vinst efter år av förluster

2018-10-15 13:38
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Efter drygt två år av ideliga förluster kan det nu ha vänt för Ericsson. Bedömarna spår en mindre vinst i kvartalsrapporten som släpps på torsdag.

Telekomkoncernen Ericsson har gått igenom en tung period med sviktade försäljning och mångmiljardförluster. Vd och styrelseordförande har bytts ut och det har under resans gång spekulerats i allt ifrån uppdelningar av företaget till behov av mer pengar från aktieägarna för att rädda finanserna. Man får backa bandet till andra kvartalet 2016 för att hitta en vinstsiffra före skatt.

Men under det senaste året har sparpaketen börjat bita och lönsamheten förbättrats. Och nu, inför kvartalsrapporten för tredje kvartalet som släpps på torsdag morgon, spår den samlade analytikerkåren en vinst före skatt på nästan 400 miljoner kronor, enligt Reuters enkät. Men spannet bland bedömarna är stort, det finns de analytiker som tror att det blir fortsatt förlust medan den mest optimistiske räknar med en dryg miljard i vinst.

Och lyftet bedöms fortsätta, i linje med vd Börje Ekholms löften om en vändning i år och framåt. Aktieanalytikerna spår en helårsvinst 2018 på två miljarder kronor före skatt, och tror att vinsten kan dra iväg ordentligt nästa år till över tio miljarder. Men tillväxten uteblir och försäljningen väntas stå och stampa. Det är bättre lönsamhet på affärerna och kraftigt sänkta kostnader som ligger bakom resultatlyftet.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom