Ericsson vinnare på Stockholmsbörsen

2017-02-16 13:49 Direkt Affärsvärlden

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet vid lunchtid på torsdagen. Ericsson ger stöd till sentimentet efter återupplivade spekulationer om köpintresse från Cisco. På rapportfronten avancerade Oriflame efter en rapport som inkom över förväntningarna och även bjöd på extrautdelning. Astra Zeneca, som handlades avskild för utdelning, hade det kämpigare.

Vid 13-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 1.575. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 5,7 miljarder kronor.

Av aktierna i storbolagsindex stack Ericsson ut med en uppgång på 4,5 procent, utan uppenbar anledning.

Amerikanska Cisco, en samarbetspartner, har enligt Financial Times uttalat att bolaget är öppet för "mycket större förvärv", vilket enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med bidrar till köpintresset. Spekulationer har tidigare cirkulerat om att Cisco skulle vara intresserat av Ericsson.

Uppåt var det även för Telia och Fingerprint Cards, som steg drygt 1 procent vardera.

I andra änden av indexet låg Astra Zeneca, ned 18:50 kronor eller 3,5 procent, något större nedgång än den motsvarande utdelningen om 1:90 dollar per aktie.

I övrigt backade de på senare tid väl presterande råvarubolagen Boliden och SSAB. Gruvbolagen tappade generellt mark, även i London, och SSAB levererade på onsdagen ett bokslut som var något svagare än väntat.

På Stockholmsbörsen fortsatte strömmen av bokslutsrapporter med oförminskad styrka.

Kosmetikjätten Oriflame rapporterade ett rörelseresultat som var 6 procent bättre än väntat i SME Direkts prognossammanställning och slog också till med en extrautdelning. Aktien steg knappt 6 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi, där Investor är storägare, steg drygt 1 procent trots att resultatet inte riktigt nådde upp till förväntningarna och prognosen för 2017 inkom under förväntningarna. Omsättningen låg i linje med förväntningarna och bland framtidsprodukterna för bolaget visade hemofililäkemedlet Elocta på bolagets egna regioner en försäljning klart över förväntningarna. Swedbanks läkemedelsanalytiker hänför resultatmissen till oväntat höga operativa kostnader som "spökar" i kvartalet.

Kasinospelsleverantören Net Ent överträffade analytikernas förväntningar med ett ebitda-resultat 5 procent över konsensusprognosen och en väl tilltagen utdelning. En tidig kursuppgång mattades successivt av och aktien noterades upp 0,5 procent.

HMS Networks lyfte rejält, upp drygt 7 procent, efter att ha redovisat en ordentlig intäkts- och vinstökning. Tydligt upp var även Life Science-bolaget Addlife, som rapporterade om en organisk tillväxt på 21 procent. Aktien steg över 2 procent och satte under den tidiga handeln på torsdagen ett nytt kursrekord.

Även spelutvecklaren Starbreeze hade en stark utveckling med en kursuppgång på över 9 procent efter att ha redovisat ett ebitda-resultata om 38,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, upp från 15,2 miljoner ett år tidigare.

Medicinteknikbolaget Boule Diagnostics höjer sitt mål för rörelsemarginalen till 15 procent, från tidigare 13 procent. Nettoresultatet för det fjärde kvartalet var med knapp nöd positivt och aktien sänktes drygt 5 procent efter en stark kursutveckling under det senaste kvartalet.

Läkemedelsbolaget Diamyd hann rusa 38 procent innan aktien handelsstoppades på First North. Enligt en artikel i Läkemedelsvärlden visar läkemedelskandidat GAD65 lovande resultat i en pilotstudie för behandling av typ 1-diabetes.

Bland mindre aktörer meddelade gruvprospekteringsbolaget Filo Mining vid midnatt om analysresultat från de senaste borrningarna. Aktien steg drygt 20 procent i onsdagens handel, men tappade 4,5 procent på torsdagen.

Aktietorgslistade Senzime, som i slutet av fjolåret rapporterade om en genombrottsorder, siktar på First North och genomför en nyemission om drygt 24 miljoner kronor, uppger bolaget. Aktien föll 11 procent.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom