Ericssonchefens lyft

Ericssons avgående vd Carl-Henric Svanberg drog in 42 miljoner kronor i lön och annan ersättning för fjolåret. Det är en höjning med 27 procent jämfört med vad han drog in 2008. Det är rimligt, tycker styrelseordföranden Michael Treschow som fick lika mycket påökt.

Den avgående koncernchefen i Ericsson, Carl-Henric Svanberg, kunde kröna sitt sista år på telekombolaget med ett ordenligt lyft i den totala ersättningen. Enligt den färska årsredovisningen fick han lön, pension och annan ersättning för 42,5 miljoner kronor, eller motsvarande 115 000 kronor per dag.

Därtill fick han utbetalning för semesterdagar som han inte hunnit ta ut, totalt 6,8 miljoner kronor för ” intjänade men ej utnyttjade semesterdagar, då han avslutade sin anställning vid Ericsson.” Dessa pengar betalades dock ut i år.

För 2008 var Ericssonchefens totala ersättning i form av lön, pension, bonusar och övriga ersättningar 33 miljoner kronor. Därmed var ersättningen 27 procent högre under 2009.

Ersättningen under krisåret 2008 var redan då aningen högre än vad Svanberg tjänade in 2007. Då uppgick utbetalningarna till 32,5 miljoner kronor.

Styrelseordförande Michael Treschow, som 2008 fick se sin totala ersättning sänkt med 600000 kronor till 3,4 miljoner kronor, kunde under fjolåret glädja sig åt tjockare lönekuvert och ett nytt all time high. Hans ersättning ökade med 23 procent.

De totala kostnaderna för hans ersättning uppgick under året till 4,2 miljoner kronor, vilket betyder att ersättningsraset under 2008 nu är återhämtat. Av ersättningen utgörs 1,2 miljoner kronor av ren lön. Övriga delar är värdepapper.

Michael Treschow skriver, liksom han gjorde förra året, i sitt ordförandeord till aktieägarna att chefslönerna på Ericsson är konservativt satta. Han använder i stort sett samma formuleringar detta år:

”Debatten kring ersättningar till ledande befattningshavare har ökat. En jämförelse med liknande globala företag visar att Ericsson har ett konservativt men ändå konkurrenskraftigt ersättningssystem som belönar prestation, och ser till att medarbetarnas långsiktiga intressen sammanfaller med aktieägarnas”, skriver han och tillägger att han är säker på att dessa principer fortfarande ”är lämpliga och rimliga”.

Läs om fjolårets lönebesked för Ericssontopparna här.

Därmed kan det konstateras att det är ”rimligt” att enbart toppchefen får ökningar i utbetalningarna.

För om Carl-Henric Svanberg fick ökad lön under fjolåret så gäller inte samma sak för cheferna strax under honom. Ledningsgruppen strax under koncernchefen fick nöja sig med 93 miljoner kronor, enligt årsredovisningen. Flera av cheferna började eller slutade under året men totalt kan antalet årsanställda i toppen uppskattas till 9,5 personer. Ersättning per chef är därmed nästan exakt 10 miljoner kronor.

Året före, 2008, uppgick ersättningen för dessa personer (som var totalt 13 stycken under 2008) i form av löner, bonus och pensionskostnader till ett värde av 125 miljoner kronor, vilket betyder att dessa chefer i genomsnitt inte har fått påökt.

Hans Vestberg får lägre lön än företrädaren Carl-Henric Svanberg på posten som vd och koncernchef för Ericsson.Läs om efterträdarens lägre grundlön här.

Utdrag ur Ericssons årsredovisning 2009.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets