Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

EU: Brexitsamtal har ej nått tillräckliga framsteg

2017-10-12 13:09

Den femte rundan av brexitförhandlingarna nådde inte "tillräckliga framsteg" om Storbritanniens utträde ur EU för att frihandelssamtalen ska kunna börja.

Det sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier vid en presskonferens på torsdagen tillsammans med den brittiske brexitministern David Davis, efter den femte rundan hade avslutats.

"Jag är inte beredd att rekommendera till EU-toppmötet nästa vecka att tillräckliga framsteg har uppnåtts", sade Michel Barnier.

Det är EU-toppmötet som avgör om tillräckliga framsteg har nåtts. När brexitförhandlingarna har nått till första fasen - om villkoren för utträdet - kan den andra fasen börja - om den framtida relationen, som frihandel.

Michel Barnier sade att inga förhandlingar har pågått denna vecka om den finansiella uppgörelsen.

"Vi är i ett dödläge. Det är mycket oroande", sade han.

Förhandlingarna handlar inte om att ge eftergifter på de tre områdena EU-medborgares rättigheter i Storbritannien, gränsen mot Irland och en finansiell uppgörelse, sade han.

David Davis sade att omfattande tekniskt arbete har skett på det finansiella området.

"När den tiden är inne kommer vi att nå en politisk uppgörelse snabbt", sade han.

Brexitministern sade att för att ge säkerhet åt medborgare och företag måste samtalen handla om den framtida relationen. Han hoppades att EU-toppmötet den 19-20 oktober ska ge nya instruktioner som tillåter det.

"Jag anser att det är i Europas och Storbritanniens intresse att de breddar mandatet", sade David Davies.

Den brittiska regeringen siktar på en bra uppgörelse för båda parter, men varje ansvarstagande regering måste förbereda sig för alla scenarier - även "no deal".

Även Michel Barnier sade att EU27 förbereder alla eventualiteter.

"Men no deal skulle vara en mycket dålig uppgörelse", sade han.

Chefsförhandlaren påminde om att han har bara att respektera sitt förhandlingsmandat, som stipulerar att "tillräckliga framsteg" måste göras i första fasen innan den andra kan börja.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom