EU förbjuder extra roaming-avgifter

På tisdagen antog Europaparlamentet slutgiltigt en ny EU-lag som förbjuder extra "roaming"-avgifter för mobilanvändning i andra EU-länder.

Därmed blir de otillåtet med extra roaming-avgifter för mobilsamtal, att skicka textmeddelanden och att använda mobilt internet i andra EU-länder och EES-området, från 15 juni 2017.

Redan från 30 april 2016 sänks taket för roaming-avgifterna, det som läggs på det pris kunden redan betalar i hemlandet, till 0,05 euro per minut för utgående röstsamtal, 0,02 euro för textmeddelanden, eller 0,05 euro per megabyte för mobilt internet, enligt ett pressmeddelande från Europaparlamentet.

Nuvarande avgiftstak för roaming (inhemska priser inklusive tilläggsavgifterna för roaming, exklusive moms) är 0,19 euro per minut för utgående röstsamtal, 0,05 euro per minut för inkommande röstsamtal 0,06 euro för textmeddelanden och 0,20 euro per megabyte för mobilt internet.

Avgiftstaket för inkommande samtal avgörs senare i år och förväntas vara betydligt lägre än för utgående samtal.

Den nya lagen tvingar internetleverantörerna att behandla all nättrafik lika. De får till exempel inte blockera eller sakta ner internet för ett visst innehåll, för vissa appar eller tjänster eller utifrån varifrån innehållet kommer eller vart det ska – såvida inte lagar eller domstolsbeslut kräver det.

Den nya lagen får dock kritik från Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson som menar att det förslag som nu godkänts “undergräver nätneutraliteten och riskerar att försämra nätanvändningen för dagens användare”.

“Det finns redan beslut om att avveckla roamingavgifterna fram till 2018. Det nya förslaget öppnar dock upp för att företag kan fortsätta ta ut extra avgifter för mobilanvändning utomlands, men under annat namn”, skriver Andersson i ett pressmeddelande.

“Gröna gruppen i parlamentet hade stora förhoppningar på att vi skulle få bukt med missbruket av roamingavgifter, men som det nu ser ut finns det risk att det fortsätter under andra former”, skriver Andersson.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.