Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

EU ger rekordböter till Google

2018-07-18 13:46
Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor Foto: IBL

EU-kommissionen dömde Google på onsdagen till 4,34 miljarder euro i böter för brott mot EU:s konkurrensregler.

Google har missbrukat sin dominerande marknadsställning för Googles sökmotor inom mobila enheter med Androids operativsystem.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Sedan 2011 har Google infört olagliga begränsningar för tillverkare av enheter med Android och för mobilnätsoperatörer för att befästa sin dominerande ställning vid allmänna internetsökningar.

Google måste upphöra med detta beteende inom 90 dagar eller drabbas av nya böter på upp till 5 procent av den genomsnittliga dagliga omsättningen i världen för Alphabet, Googles moderbolag, skrev kommissionen.

"Detta beteende har hindrat ge konkurrenter chansen att komma med innovationer och konkurrera på egna meriter. Det har berövat europeiska konsumenter fördelarna av effektiv konkurrens i den viktiga mobilsektorn", sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en kommentar.

Google har tvingat tillverkare att förinstallera Google Search-appen och Chrome browserapp som ett villkor för licens till Googles appbutik, the Play Store.

För det andra har Google betalat vissa stora tillverkare och mobila nätoperatörer för att de exklusivt förinstallerar Google Search på sina enheter.

För det tredje har Google förhindrat tillverkare som vill förinstallera Googles appar från att sälja en enda smart mobil med alternativa operativsystem till Android som inte Google har godkänt.

Kommissionen underströk att det i sig inte är olagligt för ett företag att ha en dominerande marknadsställning. Men dominernade företag har ett särskilt ansvar att inte missbruka sin maktställning genom att begränsa konkurrensen.

Böterna på 4,34 miljarder euro tog hänsyn till varaktigheten för överträdelsen och hur allvarlig den var. Böterna beräknades utifrån värdet på Googles intäkter från annonser på söktjänster på Android-enheter inom EES-området (EU samt Norge, Island och Liechtenstein).

Beslutet hindrar inte Google från att införa rättvisa och objektiva system för att se till att Android-enheter fungerar korrekt med Googles appar och tjänster. Men detta ska ske utan att påverka tillverkarnas val av alternativa system.

Kommissionen har bötfällt Google tidigare.

I juni 2017 utdömde kommissionen böter på 2,42 miljarder euro för missbruk av dominerande marknadsställning inom sökmotorer genom att ge olagliga fördelar för Googles egen jämförande shoppingtjänst.

Kommissionen fortsätter också att undersöka begränsningar som Google har ålagt andra webbsajter att visa sökannonser från konkurrenter till Googles AdSense. I juni 2016 fann kommissionen preliminärt att Google har missbrukat sin dominerande marknadsställning.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom