Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

EU: Marknaden tar skuldavskrivningen för hårt

2011-01-07 13:28

Finansmarknaden har delvis missuppfattat EU-kommissionens förslag på torsdagen om att långivare i framtiden ska stå för en del förluster vid bankkrascher. Det sade kommissionens taleskvinna för inre marknaden Chantal Hughes till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

"Reaktionerna har varit varierade. Men det här är inget nytt. Vi har sagt sedan i april att vi vill att långivarna ska ta ett större ansvar för förluster innan skattebetalarna får göra det", sade hon.

"Med tanke på skuldproblemen i Irland och andra euroländer har det blivit en viss upphetsning. Men detta handlar inte alls om statsobligationer utan lån till banker", sade Chantal Hughes.

Den 20 oktober lade kommissionen fram ett förslag om inriktningen på ett nytt ramverk för att hantera framtida bankkriser för att klara omstruktureringar och nedläggningar. Det innehöll förslag till nya regler och befogenheter för tillsynsmyndigheter.

På torsdagen startade kommissionen en två månader lång remissrunda. Den mest öppna frågan är i vilken utsträckning långivare ska stå för förluster, sade kommissionen.

"Vi har inte bestämt oss för att ta den vägen. Vi vill diskutera hur det skulle göras, hur avskrivningar ska göras och i vilken omfattning", sade Chantal Hughes.

En av frågorna är hur olika klasser av långivare ska behandlas, överordnad och underordnad skuld, samt lån med och utan säkerhet.

Kommissionen har gjort klart att krav på avskrivningar för långivare inte kommer att gälla existerande lån. En öppen fråga är dock vad som händer när lån rullas över i nya lån.

Kommissionen hoppas lägga direktivförslag till sommaren. Det betyder att det nya regelverket tidigast kommer att träda i kraft 2013. Det är händelsevis samma år som EU hoppas ha på plats nya regler för krishantering för euroländer, inklusive regler för avskrivningar av statsskulder.

Taleskvinnan underströk att EU:s inriktning ligger i linje med USA:s och övriga G20:s, samt även Financial Stability Board.

"Dessa tankar är inte specifika för Europa. De liknar USA:s Dodd-Frank-lag. Vi vill inte ha helt avvikande lagstiftning i Europa så att vi får arbitrage mellan regelverk", sade Chantal Hughes till Nyhetsbyrån Direkt.

I kommissionens utspel den 20 oktober fanns bland annat också förslag om att banker måste ha avvecklingsplaner (living wills) och att tillsynsmyndigheter ska kunna tvinga banker att byta ut ledningar och genomföra återhämtningsplaner.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom