EU-ministern: Hyggligt bra beredskap för hård brexit

Sverige har en "hyggligt bra" beredskap för om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal, en hård brexit. Det sade EU-minister Hans Dahlgren i riksdagens frågestund på torsdagen.
EU-ministern: Hyggligt bra beredskap för hård brexit - hans-dahlgren-700_binary_6954050.png

”Jag vill säga att Sverige har en hyggligt bra beredskap inför detta som vi naturligtvis vill undvika”, sade han.

Han konstaterade att om inget annat händer så kommer Storbritannien den 12 april att lämna EU utan ett avtal och att det då kommer att bli problem, bland annat vid gränserna.

För svensk del måste exempelvis alla varor från Storbritannien kontrolleras i hamnen i Göteborg.

En annan effekt om det blir en hård brexit är att det kommer att märkas för svenskarna att tillgången på brittiska varor minskar under en tid, enligt EU-ministern.

”Detta kommer ju att vara övergående, men det kommer att ta tid att arbeta upp det förtroende vi behöver”, sade Dahlgren.

På en fråga om hur regeringen ser på Sveriges avgift i den nya långtidsbudgeten som tas fram upprepade EU-ministern att regeringens ambition är att hålla nere avgiften så mycket som möjligt och att också få en rimlig andel av avgiften. Det gäller även att hålla nere själva nivån på budgeten.

”När en stor bidragsgivare som Storbritannien lämnar måste vi också rätta mun efter matsäcken, vi kan inte acceptera samma pengar till jordbruket som tidigare”, sade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco