Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

EU ska införa informationsplikt för skatterådgivare

2018-03-13 15:17
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

EU:s finansministrar beslöt på tisdagen att införa informationsplikt för skatterådgivare till skatteupplägg mellan EU-länder.

"Det är ett stort steg framåt i EU:s arbete för att motverka aggressiv skatteplanering", sade finansminister Magdalena Andersson till journalister efter ekofinmötet.

Berörda länders skattemyndigheter ska sedan automatiskt dela med sig av den insamlade informationen i en centraliserad databas.

"Det gör att skattemyndigheterna kommer att kunna vara mycket snabbare på bollen när nya skatteupplägg dyker upp", fortsatte finansministern.

EU-lagstiftningen togs fram i kölvattnet på olika läckor om skatterådgivare som aktiv har hjälpt företag och privatpersoner att undgå skatt genom komplicerade, gränsöverskridande skatteupplägg.

Förmedlare som skatterådgivare, revisorer och advokater som utformar och marknadsför olika upplägg omfattas.

"Om skattemyndigheter får information om aggressiv skatteplaneringsupplägg redan innan de är införda kommer de att kunna stänga till kryphål innan skattepengar går förlorade", sade ekofinmötets ordförande, Bulgariens finansminister Vladislav Goranov, vid en presskonferens.

På ekofinmötet beslöt finansministrarna också sätta upp tre karibiska önationer på EU:s svarta lista över skatteparadis.

De tre länder är Bahamas, Saint Kitt och Nevis, samt Amerikanska Jungfruöarna.

Samtidigt flyttade ekofinmötet tre andra jurisdiktioner från den svarta listan till en grå lista: Bahrain, Marshallöarna och Saint Lucia.

På den grå listan finns skatteparadis som har gjort tillräckliga åtaganden om att bättra sig och nu ska övervakas så att löftena verkligen uppfylls.

Ett förslag om ny banklagstiftning ströks från dagordningen. Alltför många frågor var olösta kring uppdaterade bankkrav och bankkrishantering.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom