Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Eurogruppen säger nej till finansminister för euroområdet

2017-12-07 10:47
Jeroen Dijsselbloem. Foto: All over press

Euroländernas finansministrar kommer inte att acceptera förslaget på en finansminister för euroområdet.

Det sade eurogruppens avgående ordförande Jeroen Dijsselbloem vid en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott på torsdagen.

Bland EU-kommissionens förslag på onsdagen om att fördjupa EMU fanns ett förslag om att slå ihop rollerna för ordföranden för eurogruppen och ekonomikommissionär till en finansminister för euroområdet.

"Realpolitiskt sett kommer eurogruppen att insistera på att ha sin egen ordförande. Det bör finnas en skillnad mellan kommissionen och eurogruppen", sade Jeroen Dijsselbloem.

Eurogruppen har precis utsett Portugals finansminister Mario Centeno som ny ordförande från den 13 januari.

Jeroen Dijsselbloem ifrågasatte också kommissionens förslag om en stödfond för icke euroländer att kvalificera för inträde i valutaunionen. Sådant stöd finns redan i form av EU:s regionalstöd, sade han.

Däremot ansåg han att en stabiliseringsfond behövs för euroländer i kris. Denna fond bör specifikt användas för reformer som åtgärdar strukturella problem i ekonomin. Det bör ske som lån och inte transfereringar, sade han.

Jeroen Dijsselbloem försvarade euroländernas räddningsprogram för Grekland mot kritik från grekiska europarlamentariker. Det var inte räddningsprogrammen som orsakade Greklands ekonomiska problem, utan problemen fanns där innan, sade han.

Men han medgav att misstag gjordes i början av räddningen - då han inte var nederländsk finansminister - då långivare till grekiska banker hölls skadeslösa. Därför stödjer han de nya bankkrisreglerna (BRRD) där långivare till banker riskerar förlora sina pengar vid en bankkris.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom