Eurokursen försvagas något

2016-01-25 10:32 Affärsvärlden SIX

De svenska obligationsräntorna har i linje med de tyska och amerikanska letat sig nedåt ett par punkter på måndagen. Oljepriserna har återigen sjunkit tillbaka och fredagens kraftiga riskaptit har förbytts i ett något dämpat riskhumör.

På valutamarknaden är det beskedliga rörelser. Kronan har stärkts något sammantaget, och en viss svaghet i euron noterades efter att tyskt Ifo-index inkom under marknadens förväntan på förmiddagen. Indexet, som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, sjönk 107,3 i januari från 108,6 månaden innan.

Det var den andra månaden i rad som indexet backar, och januari månads notering är den lägsta sedan februari 2015.

"Året startade med en obehaglig överraskning för den tyska ekonomin", kommenterar Hans-Werner Sinn, ordförande vid Ifo.

Dagens Ifo-index följer på fredagens oväntat låga tyska inköpschefsindex, och uppges spegla en oro för den ekonomiska inbromsningen i Kina och problem i andra större tillväxtekonomier.

"Större risker i den internationella ekonomin, i synnerhet osäkerheten rörande Kinas ekonomi, försvagar verksamhetsförhållandena, speciellt för den exportberoende tillverkningssektorn", kommenterar DZ Bank AG enligt Bloomberg.

Rysslands BNP sjönk med 3,7 procent under 2015, vilket var något bättre än förväntningarna och i linje med det ryska ekonomidepartementets prognos. Samtidigt visade statistiken på en fördjupad svaghet i slutet av året, då detaljhandeln backade med 15,3 procent och kapitalinvesteringarna sjönk med 8,7 procent i december.

"Det senaste fallet i oljepriserna och försvagningen av rubeln betyder att sannolikheten för ett andra år av recession stiger", kommenterar Capital Economics.

Morgonens statistik visade att Japans handelsbalans noterade ett överskott på 140 miljarder yen i december, vilket kan jämföras med förväntningarna på 110 miljarder yen. Exporten sjönk med 8,0 procent jämfört med i samma månad i fjol och det var något svagare än den väntade nedgången på 7,0 procent. Importen minskade med 18,0 procent.

IMF-chefen Christine Lagarde uppgav i samband med mötet i Davos att hon inte ser någon hårdlandning i Kina. Marknaden behöver dock klarhet och säkerhet gällande hur Kinas valutakurs styrs, i synnerhet i relation till dollarn.

"Vi tror att Kina kommer att få en mjuklandning, inte en hårdlandning. Många i marknaden anser att Kinas efterfrågan minskar. Vi håller inte med", sade Lagarde.

Bank of Japans ordförande Haruhiko Kuroda sade vid samma möte att Kina bör använda sig av kapitalkontroller för att stabilisera valutan samtidigt som man håller den inhemska penningpolitiken mjuk.

Spaniens tillförordnade premiärminister Mariano Rajoy bekräftade på fredagen att han inte har tillräckligt stöd för att vinna en förtroendeomröstning i parlamentet. Rajoy avböjde en inbjudan från Spaniens kung Felipe VI att söka parlamentariskt stöd för en andra mandatperiod på fredagen, efter att ha förlorat en tredjedel av mandaten i valet i december. De spanska obligationsräntorna har stigit något på måndagen.

Från Sverige får Socialdemokraterna det lägsta stödet bland väljarna sedan Sifo startade mätningarna 1967 samtidigt som moderaterna blir det största partiet. Alliansen leder nu över de rödgröna partierna med 5,5 procentenheter, enligt SvD/Sifos januarimätning.

Under eftermiddagen deltar Riksbanksordförande Stefan Ingves i ett seminarium om finansiella risker som kan dra till sig marknadens intresse.

Det väntas inga tunga makroekonomiska nyheter från USA under måndagen men senare i veckan har vi bland annat BNP och ett penningpolitiskt besked från Federal Reserve att se fram emot.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom