Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Euron fortsatte stärkas efter tysk uppgörelse

2018-01-12 16:41
Foto: Nick Wright/REX/IBL

Euron fortsatte på fredagen att stärkas till sin högsta nivå mot dollarn på tre år efter positiva besked i de tyska regeringsförhandlingarna. Detta efter torsdagens uppgång föranledd av en hökaktig tolkning av ECB:s protokoll. USA-räntorna steg efter statistik på eftermiddagen.

De europeiska räntorna visade beskedliga rörelser på fredagen, med den tyska tioårsräntan stabil på 0,59 procent vid svensk stängning. Den svenska tioårsräntan slutade 1 punkt ned till 0,86 procent.

Kronan försvagades något mot euron efter beskedet från SCB att KPIF ökade i linje med förväntningarna i december. Försvagningen utvidgades sedan i takt med att euron stärktes.

Enligt SCB-statistiken var KPIF-inflationen 1,9 procent i december, och prickade därmed analytikernas förväntningar enligt SME Direkts enkät. Riksbankens egen prognos var 2,0 procent.

KPI-inflationen kom samtidigt in på 1,7 procent, något under väntade 1,8 procent, medan KPIF-inflationen exklusive energi var 1,7 procent, även det 0,1 procentenheter under Riksbankens prognos.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson noterade i ett kundbrev att matpriserna överraskade genom att stiga mer än de räknat med, medan biljettpriserna för utrikesresor var lägre än de trott.

"Viktigt är att den inhemska inflationen var på den låga sidan och att tjänsteinflationen sjönk märkbart", skrev han.

Nordea räknar med att inflationen ska röra sig nedåt under första halvåret och tycker att denna bedömning stärktes av dagens statistik. De håller fast vid sin prognos att Riksbanken väntar med att höja reporäntan till oktober 2018, och att riskerna lutar mot att det kan bli ännu senare.

Johan Löf på Handelsbanken konstaterade att inflationen var marginellt under Riksbankens prognos, men enbart på grund av volatila komponenter.

"Utfallet påverkar inte utsikterna för Riksbankens policy", enligt analytikern.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley till journalister på fredagen att Riksbanken har ett ökat handlingsutrymme för att agera oavsett vad ECB gör framöver.

Hon sade att det är klart att Riksbanken är beroende av hur andra ekonomier går och vad andra centralbanker gör.

"Men vi har en inflation som har legat på målet ett tag och vi har inflationsförväntningar som är ganska förankrade, och då ökar manöverutrymmet för oss att avvika med penningpolitiken. Inte hur mycket som helst, men det är definitivt möjligt att påbörja (en normalisering) innan ECB om konjunkturprognoserna håller", sade Cecilia Skingsley.

Definitiv KPI-statistik från Frankrike och Spanien på morgonen kom in marginellt lägre än de preliminära utfallen.

Från Tyskland kom på morgonen rapporter om genombrott i förhandlingarna mellan CDU/CSU och SPD om att forma en ny stor koalition, efter samtal som varat hela natten.

Vid lunchtid presenterade förbundskansler Angela Merkel tillsammans med Horst Seehofer, ledare för CSU, och Martin Schultz, ledare för SPD, överenskommelsen efter nattens förhandlingar.

"Vi har genomfört intensiva, seriösa och djupgående utforskande samtal. Det dokument som vi producerat är inte ytligt, utan visar att vi arbetat hårt på det", sade hon.

Det främsta hindret för en återkomst av en så kallad stor koalition mellan CDU/CSU och SPD ligger nu hos socialdemokraterna. Partiledningen kommer att presentera resultatet inför ett partimöte den 21 januari, där mötet sedan måste godkänna det.

Om partimötet säger ja kan formella samtal inledas för att bilda en ny regering. Det skulle därmed bli en förlängning av den stora koalition som styrde 2013-2017.

USA-räntorna steg på eftermiddagen efter statistik som visade att KPI steg med 0,1 procent och kärn-KPI steg med 0,3 procent i december samt att detaljhandeln ökade med 0,4 procent både med och utan bilar.

Såväl KPI som kärn-KPI väntades ha ökat med 0,2 procent, enligt Reuters prognos, medan detaljhandelns försäljning väntades ha ökat med 0,4 procent, efter en uppgång med 0,8 procent i november.

Den tvååriga USA-räntan steg från 1,98 procent strax före statistiken till 2,01 procent, medan den tioåriga steg från 2,54 till 2,58 procent, men uppgången gröptes senare ur till 2,56 procent.

Capital Economics gjorde bedömningen att uppgången i kärn-KPI kommer att förstärka förväntningarna om att Fed höjer räntan igen i mars och utfallet stärker dessutom deras syn om att Fed kommer att höja räntorna mer aggressivt i år, med sammanlagt 100 punkter.

RDQ Economics noterade att uppgången för kärn-KPI var den starkaste sedan i januari 2017 och att priserna för nya och begagnade bilar steg betydligt efter att lagren minskat.

"Fler räntehöjningar från Fed än marknaden har prisat in är fortsatt på bordet", skrev de i ett kundbrev.

Kina rapporterade på fredagen ett oväntat stort överskott i handelsbalansen för december, +54,7 miljarder dollar mot väntade 37,0 miljarder. Exporten steg något mer än väntat, 10,9 procent, medan importen steg klart mindre än väntat, 4,5 procent.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:2141 mot dollarn, upp från 1:2058 vid svensk stängning dagen före. I september toppade euron strax under 1:21.

Dollarn stärktes till 111:43 mot yenen, från 111:36.

Kronan blev på fredagen 3 öre svagare till 9:84 mot euron och drygt 3 öre starkare till 8:10 mot dollarn.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom