Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Euron lyfter efter Draghis tal

2017-11-17 16:53
ECB-chefen Mario Draghi Foto: IBL

Dollarn försvagades på fredagen i spåren av att den särskilde utredaren Robert Mueller lämnat in en stämning för att få tillgång till Rysslandsrelaterade dokument från president Donald Trumps kampanj. Bland övriga valutor stärktes euron och yenen medan kronan försvagades.

Euron blev 4 öre dyrare och kostar nu 9:95 kronor medan dollarn steg 3 öre till 8:44 kronor.

Obligationsräntorna i Sverige, Tyskland och USA uppvisade bara små förändringar under handelsdagen.

Marknaden fokuserade samtidigt på den skattereform som representanthuset i den amerikanska kongressen röstade för på torsdagskvällen. Senaten håller på att ta fram sin version.

"Skattereformen står fortfarande inför betydande hinder. Den ökade sannolikheten för underskottsfinansierade skattesänkningar antyder dock uppsiderisker kring vår prognos om 'bara' tre Fed-räntehöjningar under 2018", uppgav Johnny Bo Jakobsen, chefsanalytiker vid Nordea.

Fortsatt positiva signaler om USA:s bostadsmarknad kom på fredagen. Bostadsbyggandet i landet steg med 13,7 procent i oktober jämfört med september, vilket var mer än marknadens förväntan om en uppgång på 5,6 procent, enligt Bloomberg News. Månadstakten var den högsta under de senaste tolv månaderna.

Även antalet bygglov, som är en mer framåtblickande indikator, överraskade positivt.

"Även om det totala antalet husbyggnadsstarter fick en skjuts av den volatila aktiviteten kring flerfamiljsbostäder var det ännu en solid rapport kring husmarknadsaktiviteten, i likhet med torsdagens undersökning bland hembyggare", kommenterade RDQ Economics.

Wells Fargo noterade att vissa byggen hindrades av orkaner i september, men framhöll att den starka återhämtningen i oktober bådar gott för det fjärde kvartalets bostadsinvesteringar.

För svenskt vidkommande meddelade Ekonomistyrningsverket en ny budgetprognos som sammantaget var något dystrare än den föregående när det gäller statens budgetsaldo. Myndigheten bedömer nu att staten går plus med 42 miljarder kronor i år, 11 miljarder kronor 2018 och 47 miljarder 2019.

"Givet målnivån för det finansiella sparandet framstår överskotten 2018 och 2019 som låga med tanke på konjunkturläget. Den offentliga skulden är dock låg och fortsätter att sjunka", skrev Ekonomistyrningsverket.

Från bostadsfronten uppgav SCB att 49.800 nya bostadslägenheter byggstartades i Sverige under årets första nio månader. Det var en ökning med 11 procent från motsvarande period i fjol.

Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, noterar dock att faktumet att bara 14.000 bostäder påbörjades under tredje kvartalet var svagare än SEB:s prognos på 16.000.

"Att det byggs mindre kan ses som en svaghet, men det är samtidigt bra givet att det skakar lite på bomarknaden just nu. En liten nedjustering av tillväxten blir det i alla fall när det byggs mindre", kommenterade han.

I Tyskland har regeringskoalitionsförhandlingarna fortsatt, dock hittills utan en slutlig uppgörelse.

Indiska rupies stärktes påtagligt, och indiska börsindex steg, efter att Moody´s höjt landets kreditbetyg till Baa2. Höjningen motiveras med förväntningar om fortsatta framsteg med ekonomiska och institutionella reformer som på sikt kan leda till en gradvis nedgång i Indiens nu stora statsskuld.

Republikanerna i USA-senatens finansutskott röstade på torsdagskvällen igenom ett förslag till skattepaket, och det går nu till hela kammaren för en omröstning som kan ske veckan efter Thanksgiving som infaller i nästa vecka.

Skatteförslaget kan dock komma att ändras för att adressera frågetecken från en rad republikanska senatorer. Senator Ron Johnson har exempelvis motsatt sig skatteförslaget med motiveringen att småföretag missgynnas på bekostnad av stora företag. Han uppgav sig dock vara optimistisk avseende möjligheterna att det han har uttryckt oro för kan hanteras, rapporterade Bloomberg News.

Republikanernas blygsamma majoritet i kammaren stoppade försöken att upphäva Obamacare tidigare i år, och skatteförslaget är Republikanernas sista chans att få igenom ett större lagförslag före jul.

Euron fick på fredagen stöd av kommentarer från den tyska centralbankschefen chefen Jens Weidmann som sade att den ekonomiska återhämtningen i eurozonen har nått längre än vad inflationssiffrorna för närvarande antyder. Han har tidigare argumenterat för att centralbanken borde ha satt ett slutdatum för tillgångsköpen.

ECB:s ordförande Mario Draghi känner ökat förtroende för att den ekonomiska återhämtningen är robust. Euroområdet befinner sig i mitten av en solid ekonomisk expansion, sade han i ett tal i ECB-hemstaden Frankfurt. Eurozonen befinner sig dock inte i ett läge där inflationen är självförstärkande, enligt ECB-chefen.

Nästa vecka väntas bland annat en finansiell stabilitetsrapport från Riksbanken samt protokoll från ECB:s och Feds senaste räntemöten.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom