Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Euron pressas av tyskt valresultat

2017-09-25 08:21
Foto: AP Photo/Michael Probst

USA-räntorna har knappt rört sig efter svensk stängning i fredags, sedan spänningarna mellan USA och Nordkorea avtagit något trots det upptrappade ordkriget mellan de två länderna.

Euron försvagades på söndagskvällen efter att det tyska valresultatet blivit klart, men har tagit tillbaka en del av nedgången. Fortsatt är dock euron svagare än i fredagseftermiddag, och handlas kring 1:1935, ned från 1:1977.

I Tyskland sitter förbundskansler Angela Merkel kvar på sin post, men med ett försvagat mandat. Hennes konservativa CDU/CSU fick knappt 33 procent av rösterna, ned 7 procent från förra valet, medan socialdemokraterna SPD gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget med 20 procent av rösterna. Det främlingsfientliga partiet AfD fick 13,5 procent av rösterna och kom för första gången in i förbundsdagen.

Svåra regeringsförhandlingar väntar nu och SPD uppgav på valnatten att de går i opposition efter fyra år i en storkoalition med CDU/CSU.

Även efter valet i Nya Zeeland i helgen väntar regeringsförhandlingar som kan dra ut på tiden. Det regerande partiet, National Party, fick 58 av parlamentets 120 mandat, medan oppositionspartiet, Labour party, fick 45 mandat.

Regeringsbildningen hänger nu på att ett av de två partierna gör upp med det mindre New Zeeland First och enligt bedömare kan förhandlingarna ta veckor.

Kiwi-dollarn har försvagats och väntas fortsätta att tyngas till dess att regeringsförhandlingarna är klara.

Tidigt på måndagsmorgonen är den tioåriga USA-räntan stabil på 2,25 procent, från svensk stängning i fredags.

USA-räntorna steg något sent på fredagen efter att Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sagt att han har "ett öppet sinne" till en till räntehöjning i december och vill ha "lite mer tid" att observera ekonomisk data innan han fattar sitt beslut.

I dag, måndag, väntas ingen tung amerikansk statistik, men såväl William Dudley som Charles Evans ska hålla tal. Den förre om arbetskraftens utveckling och den senare om ekonomi och penningpolitik.

Senare i veckan blir det fler Fed-tal, som brukligt efter ett räntebesked, men även en del statistik som exempelvis hushållens konfidensindikator, order varaktiga varor, privata inkomster och privatkonsumtion och Chicago inköpschefsindex.

Japanska räntor pekar svagt nedåt, Tokyobörsen är svagt upp och yenen lite svagare mot dollarn på måndagen.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg till 52,6 i september enligt preliminär statistik, jämfört med 52,2 föregående månad. Septemberutfallet blev det högsta på fyra månader.

Markit-ekonomen Annabel Fiddes sade i en kommentar att den senaste datan signalerar en ytterligare förbättring av tillväxtmomentum i den japanska tillverkningssektorn.

"Företagen signalerade starkare expansion både i produktion och nya order och efterfrågan stärktes både hemma och i utlandet. Ett starkt slut på tredje kvartalet bådar gott inför produktionen de kommande månaderna och förtroendet i näringslivet ökar också en aning från augusti", sade hon.

Yenen uppgav pressas något av spekulationer om att Japans premiärminister Shinzo Abe kommer att pressa på för ett stimulanspaket tillsammans med sitt väntade besked om nyval. Detta ger samtidigt Tokyobörsen stöd.

På fredag publiceras KPI, arbetslöshet, detaljhandel och preliminär industriproduktion från Japan.

Då väntas även från Kina Caixin preliminära industri-PMI för september på fredag.

På valutamarknaden handlas yenen nu kring 112:23 mot dollarn, jämfört 111:92 i fredags eftermiddag. Euro har samtidigt tappat till 1:1935 mot dollarn, från 1:1977.

Kronan är drygt 2 öre svagare mot dollarn och stabil mot euron.

Måndagens europeiska makroagenda är också tunn, med tyska IFO-index som viktigaste punkt.

I september väntas IFO-index ha varit oförändrat på 115,9, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker. Förväntningarna väntas dock ha sjunkit svagt till 107,7 från 107,9 i augusti.

ECB-chefen Mario Draghi ska tala i Bryssel och Norges Banks chef Öystein Olsen i Oslo.

Under veckan vankas bland annat från Tyskland detaljhandel, preliminär KPI och arbetslöshet, från Frankrike KPI samt från euroområdet penningmängd, konjunkturbarometrar och preliminär KPI.

Här hemma väntar under veckan KI-barometern samt handelsbalans, detaljhandel och hushållsutlåningen från SCB.

Riksdagens finansutskott håller en öppen utfrågning om penningpolitiken, den här gången med Stefan Ingves och Martin Flodén.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom