Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Euron stärks efter italienska budgetplaner

2018-10-03 08:08
Foto: Nick Wright/REX/IBL

Euron har stärkts på onsdagsmorgonen efter nya rapporter om den italienska budgeten, samtidigt som asienbörserna sjunker.

Efter att ha pressats av kommentarer från ordföranden för budgetutskottet i italienska underhuset på tisdagen har Euron tagit ett skutt uppåt i den tidiga onsdagshandeln efter en rapport i Correire della Sera om att regeringen har ändrat sig om budgetplanen.

Enligt ett nytt förslag väntas budgetunderskottet uppgå till 2 procent 2021. För 2019 ser regeringen ett underskott på 2,4 procent av BNP och 2,2 procent under 2020.

Så sent som på tisdagen sade vice premiärminister Luigi Di Maio att den italienska regeringen kommer att hålla fast vid sin budgetplan för 2019 och inte vika en millimeter. Detta för att finansiera vallöften som medborgarlöner och skattesänkningar.

Euron stärktes till 1:1576, från 1:1541 vid svensk stängning på tisdagen.

Enligt Justin Tyler, fondförvaltare vid Daintree Capital i Sydney, kommer euron dock vara fortsatt volatil med tanke på det finanspolitiska läget i landet.

"Euron reagerar definitivt på rubrikerna om italienska budgetplaner och kommer fortsätta göra det vid framtida rubriker", sade han till Bloomberg News.

"Alla som tror att en populistregering helt plötsligt kommer vara ansvarsfull sett till finanspolitiken har missförstått det", sade han.

Fedchefen Jerome Powell sade på tisdagen att utsikterna för den amerikanska ekonomin är anmärkningsvärt positiva som han tror står inför en "historiskt sällsynt" era av extremt låg arbetslöshet.

Han sade också att utsikterna klarar Donald Trumps försök att förändra det globala handelssystemet, som enligt Powell kan leda till engångshöjningar av priser, men inte uthålliga förändringar i inflationstakten framöver.

"Den här prognosen är inte för bra för att vara sann", men i stället "ett kvitto på det faktum att vi fortsatt är i en extraordinär tid", sade Jerome Powell.

"Utvecklingen leder till en bättre värld för hushåll och företag som inte längre upplever rädslan för hög och volatil inflation", sade han.

På frågan om tullarnas påverkan på inflationen svarade Fedchefen att det hittills inte har setts något i data.

Japansk tjänste-PMI sjönk till 50,2 i september, från 51,5 föregående månad. Det var den lägsta nivån på två år och ett resultat av en månad med bland stora mängder regn, översvämningar och jordbävningar.

"Tjänstesektorn avslutade tredje kvartalet med en besvikelse, huvudsiffran tappade till tvåårslägsta och signalerade bara en marginell ökning av aktiviteten", sade Joe Hayes, ekonom vid Markit.

På måndagens makroagenda står tjänste-PMI för september från en rad länder.

Inköpscheferna i den svenska tjänstesektorn väntas signalera ett starkare konjunkturläge jämfört med augusti.

Amerikansk tjänste-PMI från ISM väntas däremot sjunka marginellt till 58,3 i september från 58,5 i augusti.

Klockan 14.15 kommer också statistik över den privata sysselsättningen i USA från ADP. Prognosvärdet inför den officiella jobbrapporten på fredag är osäkert. Förra månaden underskattade ADP den officiella jobbstatistiken med en privat sysselsättningsökning på 163.000 jämfört med 204.000. I september väntas ADP visa +185.000 i privat sysselsättning.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom