Euron stärks påtagligt mot andra valutor

2017-04-20 16:45 Direkt Affärsvärlden

Det var fortsatt valfokus på europeiska finansmarknader på torsdagen när marknadsaktörer förberedde sig inför ett ännu ovisst presidentval i Frankrike på söndagen och ett kanske mindre ovisst nyval i Storbritannien i juni.

Euron stärktes påtagligt mot andra valutor i den tidiga Europahandeln på torsdagen efter att en opinionsmätning från Harris Interactive antytt att mittenkandidaten Emmanuel Macron har stärkt sin ställning inför det franska presidentvalet på söndagen. När sedan Opinionways dagliga mätning visade ett oförändrat stöd för samtliga ledande kandidater gav euron upp något av den tidigare förstärkningen.

Räntemarknaden fortsatte dock att signalera viss lättnad, med svaga nedgångar i franska statspappersräntor samtidigt som tyska räntor steg påtagligt. Paris-börsen utvecklades också starkast bland de ledande Europabörserna på torsdagen.

Brittiska pund fortsatte att stärkas mot dollarn med stöd av antaganden om att det brittiska nyvalet kan minska risken för en problematisk brexitprocess.

"En potentiellt positiv faktor med detta är att hon (premiärminister Theresa May) sidsteppar dem som förespråkar en hård brexit", sade Petr Krpata, strateg vid ING London, till Bloomberg News.

Svenska statspappersräntor handlades oförändrat till något högre på torsdagen. Tioårsräntan steg 2 punkter, till 0,57 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 32 punkter (35).

Kronan fortsatte veckans mönster med försvagningar mot euron under eftermiddagens handel, efter en tidigare återhämtning från onsdagens försvagning. Vid svensk stängning handlades kronan till 9:63 mot euron, 1 öre högre än vid samma tid på onsdagen. Dollarn hade samtidigt försvagats 4 öre, till 8:94. TCW-index sjönk till 133,06 (133,28).

Valutastrategerna på SEB noterade i ett kundbrev på torsdagen att de långsiktiga utsikterna för kronan är fortsatt starka, men de är fortsatt mindre positiva om utsikterna på kort sikt. De konstaterar att deras egen undersökning visar att marknaden är överviktade i kronor, men också att det behövs "hökaktiga" signaler från Riksbanken för att kickstarta en tydlig kronförstärkning.

"Det betyder att Riksbanken måste fortsätta att bevaka valutamarknaden och den kommer troligen inte att sänka garden mot en för stark krona till dess att inflationen har säkrats nära 2 procent", skrev SEB-strategerna.

Amerikanska statspappersräntor sjönk svagt efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, men vände därefter något uppåt på torsdagen.

Data på torsdagen visade att Philadelphia Feds industriindex sjönk för andra månaden i rad i april, till 22,0 från 32,8 i mars och historiskt höga 43,3 i februari.

RDQ Economics påpekade dock i ett kundbrev att huvudindexet i Philadelphia Feds index är en generell sentimentsindikator, inte en sammanräkning av de underliggande indikatorerna. Räknat på ISM-basis (på de underliggande indikatorerna) sjönk Philadelphia-indexet endast måttligt, till 60,2 från 60,5 i mars.

Dessutom steg sysselsättningsindex till den högsta nivån sedan maj 2011, och indexet över investeringsförväntningarna nådde den högsta nivån sedan februari 2000.

Amerikanska räntor reagerade inte nämnvärt på statistiken. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,24 procent, 2 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.

Data tidigare på torsdagen visade en oväntat stark exportökning i Japan i mars, upp 12,0 procent jämfört med mars 2014 mot väntade +6,2 procent. Även importen överträffande förväntningarna med uppgång med 15,8 procent, mot väntade 10,0 procent.

Tidigare har även Kina och Sydkorea rapporterat starka handelsdata för mars, vilket kanske kan bidra till att höja förväntningarna inför motsvarande rapporter från Europa och USA. I Sverige redovisas utrikeshandelsdata för mars torsdagen den 27 april, samtidigt som Riksbanken publicerar sitt räntebesked och en ny penningpolitisk rapport.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom