Euronext tar kontroll över elbörsen Nordpool

Börsoperatören Euronext, som bland annat äger Parisbörsen och som nyligen vann en budstrid om Oslobörsen, har köpt 66 procent av aktierna i elbörsen Nordpool.
Euronext tar kontroll över elbörsen Nordpool - euronext_binary_6980912.jpg

Företagsvärdet (enterprise value) för hela bolaget är 850 miljoner norska kronor, motsvarande cirka 880 miljoner svenska kronor, uppger Euronext i ett pressmeddelande.

Euronext kommer att bli partner med de nordiska och baltiska operatörer som för närvarande äger Nordpool. Dessa kommer att behålla en andel om 34 procent via ett gemensamt holdingbolag.

Nordpool är den näst största kraftmarknaden i Europa, med tyngdpunkt på Norden.

En av operatörerna, finländska Fingrid, konstaterar i ett separat pressmeddelande att förändrade EU-regleringar under de senaste åren har transformerat elbörser från regionala monopol till konkurrensutsatta europeiska verksamheter.

“Det är inte Fingrids strategy att i egenskap av ett naturligt monopol vara ägare till en konkurrensutsatt verksamhet”, kommenterar vd Jan Montell.

Nordpools nuvarande ägare är Fingrid i Finland, Statnett i Norge, Svenska Kraftnät i Sverige, Energinet i Danmark, Elering i Estland, Augstsprieguma tikls i Lettland och Litgrid i Litauen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.